Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid selv om jeg går på p-stav?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på snart 17 år (om litt over en mnd) og har en kjærste som jeg har vært med i over 5 mnd nå. i November, litt over 4 mnd siden satte jeg inn p-stav. Jeg hra nå i det siste hatt blødninger, og lette magesmerter. Jeg fikk også migrene for litt siden da. Men jeg frykter jeg kan være gravid pga tegnene på graviditet er like.. kan jeg være det eller er det svært lite sannsynelig...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
     

De som blir gravide med p-stav har vært det før staven ble satt inn eller blitt det første uken etter innsetting. Det er derfor viktig å være helt sikker på at du ikke er gravid når p-stav settes inn.

Dersom p-stav settes inn innen femte dag i menstruasjonen, er du sikker fra første dag. Begynner du utenom dette, må du bruke kondom de 7 første dagene.

P-stav inneholder kjønnshormonet gestagen. P-stav virker først og fremst ved at hormonet hindrer eggløsning. Uten eggløsning, kan man ikke bli gravid.

P-stav er det prevensjonsmiddelet med høyest sikkerheten mot graviditet. Den passer derfor godt for kvinner som har problemer med å huske å ta en pille hver dag. Det er ingen mulighet for at staven plutselig ikke skal virke.

 

Bivirkninger:

Siden p-stav inneholder hormonet gestagen, kan du få bivirkninger, akkurat som ved andre typer hormonell prevensjon. Disse er helt ufarlige. Bivirkninger du kan oppleve er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, hudforandringer, psykiske bivirkninger og tap av sexlyst.

Det er vanskelig å forutsi om du vil få blødninger eller ikke, etter at du har startet med p-stav. De første 3 mnd. er det vanlig med uregelmessige blødninger, men mange har ingen blødninger.

Senere vil noen ha blødninger som minner om mensen. Andre kan få uregelmessige blødninger som kan komme ofte eller sjelden, men blødningsmengden er stort sett mindre enn ved vanlig mens. Det er også vanlig at en blir helt uten blødninger, og noen kan gå flere år uten blødninger.

P-stav beskytter like godt mot graviditet uansett om du får blødninger eller ikke. Det er heller ikke farlig for kroppen om du ikke har blødninger eller hvis du har uregelmessige blødninger.

En sjelden gang kan småblødninger komme av en annen grunn. Hvis du har hatt samleie uten kondom, er det viktig å sjekke seg for seksuelt overførbare infeksjoner (klamydia).

Du kan altså slappe helt av i forhold til graviditet :-)

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Gravid?
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om gravid?