Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bruke p-piller?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bare lurer på hvorfor det er så viktig å ikke ha en pillefri uke i mer enn 7 dager? Tenker ikke når det gjelder prevansjonen i seg selv, men når det kommer til mensen? Har nemlig en uke der er viktig at jeg ikke får menstruasjon. Tok en pillefri uke i rundt 12 dager, da jeg tenkte at dette kanskje gjorde det lettere å utsette mensen/ at pillene holdt bedre dersom jeg begynte litt senere, siden det kan hende jeg får blødning i den fjerde uka selv om jeg fortsetter på pillene ( da dette ikke har funket hver gang tidligere..) ....Men kan dette tukle med systemet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

"Reglene" for bruk av p-piller er ganske kompliserte, men samtidig ganske enkle. Litt avhengig av hvilken p-pille du bruker, og da går jeg ut ifra du bruker p-piller, og ikke minipiller/gestagenpiller, så kan du utsette og hoppe over mensen. P-piller skal brukes på følgende måte: Du skal ta én aktiv pille hver dag, omtrent til samme tid hver. Det skal du gjøre i 21 dager, og minimum 21 dager for at pillene skal være sikre i forhold til graviditet. Bruker du p-piller kortere enn 21 dager i strekk, så er du ikke sikker i forhold til graviditet, og bør bruke annen prevensjon (kondom) i tillegg når du har samleie.

Dersom du bruker p-piller, så kan du i utsette mensen en måned istedenfor å forsøke å forskyve den slik du nå har gjort. Måten du utsetter mensen på er ved å ta de aktive pillene i tre uker, og i stedenfor å ha en pillefri uke, eller ta sukkerpiller om dine p-piller har det, så kan du begynne rett på nytt brett med aktive p-piller. Du kan utsette mensen hver måned om du ønsker det. Det gjør ikke p-pillene noe mindre trygge å ikke har mensen, heller tvert i mot. Dersom du utsetter hver måned, så vil du på et eller annet tidspunkt å få en mellomblødning. Det kan komme etter to måneder eller ti.

Når du får en mellomblødning, så skal du slutte å ta p-piller i minimum 3 dager, og maksimum 7 dager. Så skal du "begynne på nytt" med nytt brett og da igjen minimum 21 dager med aktive piller før du tar pause igjen.

Hvis du skal ha mensen, så gjelder egentlig det samme. Minimum 3 dager uten piller/sukkerpiller, og maksimum 7 dager! 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon