Hopp til hovedinnholdet

Jeg synes det er vanskelig å sette inn en tampong og er redd det er for trangt i skjeden. Kan jeg være for trang?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har hud som sekker skjedeåpningen min. når jeg skal sette inn en tampong må jeg dytte tampongen ned langs vaginaen slik at huden blir trekt bak, istedet for å sette den rett inn. Jeg er red for at når jeg skal ha sex kommer det til å rive sikkelig siden det er noe som sekker for hullet. jeg må liksom ta fingeren ned ned imellom før jeg kan ta den inn. litt som en krok hvis det gir mening, jeg har også en kul/hump rett innenfor skjeden, det er ikke noe farlig siden det har alltid vert sånn så det er jeg ikke redd for, men det gjør det veldig trangt der nede, og jeg er veldig trang fra før av, det er vont å ta inn en finger. er dette normalt? vil jeg være for trang til å ha sex? jeg er redd for at når jeg blir gravid så vil det gjøre veldig vont å føde siden jeg har hus som dekker åpningen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mange jenter er svært redde for at de er for trange. Ofte har de slitt med å sette inn tamponger eller de har slitt med å få en finger inn i skjeden. Mange jenter opplever også at det er vanskelig å få inn penis første gangen de har sex.

For de aller fleste så handler det om at man er for anspent. Skjeden er en stor muskel som er en del av bekkenbunnsmusklene. Hvis man er nervøs og ikke avslappet kan man stramme disse musklene veldig kraftige slik at det blir stramt. Det betyr ikke at det er noe fysisk galt med skjeden, men at man må lære seg til å kunne slappe av i disse musklene. 

Du forteller også om hud som dekker skjedeinngangen. Det er vanskelig for oss på ung å være helt sikker på hva du mener siden vi ikke kan undersøke deg. Alle kvinner har en slimhinnefold rett på innsiden av skjedeinngangen. Denne kalles for skjedekransen og ser veldig forskjellig ut fra kvinne til kvinne. Den er stort sett veldig elastisk og kan tøyes. For noen er den litt sammenvokst slik at skjedekransen kan være litt strammere. Da kan det være vanskelig å få satt inn tamponger. Du kan lese litt om skjedekransen her. Hvis det er dette som er tilfelle hos deg så er det fint å snakke med legen din. Da kan du bli henvist til en gynekolog som kan lage et lite snitt i skjedekransen så den blir videre. Da vil du få bedøvelse. 

Snakk med legen din eller helsestasjonen for ungdom. De kan gjøre en undersøkelse og hjelpe deg videre hvis dette er noe som kan endres på. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene