Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror at jeg har dårlig ånde. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Dette e sikkert et rart spørsmål, men jeg spørr uansett for jeg trenger råd. Jeg er veldig opptstt av å lukte godt. Og alltid redd for å ha dårlig ånde. Plutslig begynte jeg å kjenne i munnen at eg begynte få dårlig ånde. Jeg pusser nå tenna hele tiden for det er noe jeg hater ! Jeg har ikke tannstein eller noe. Og når eg svelger hsr eg en dårlig smak i munnen og det er veldig ekkelt for meg. Jeg tygger ogaå tyggis er avhengig av det for jeg må lukte godt! Har dere noe svar på hvorfor dette skjer!? Jeg treng råd. Og jeg vil ikke ha det sånn.. Skjønne ikke koffor dette plutslig skjer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange grunner til at det fra tid til annen kan lukte dårlig av pusten vår. Tett nese gjør at man puster med munnen om natten, og da våkner man ofte med dårlig smak i munnen. Kroniske betennelser i mandlene kan gi dårlig ånde. Bakterier setter seg i de dype porene i mandlene og lager illeluktende pusspropper, som kan løsne og komme opp i munnen. Disse smaker råttent og lukter vondt. Langvarige bihuleplager gir ofte utskillelse av illeluktende væsker til nese og hals, som kan gi dårlig ånde. Dersom du tror du er plaget med dette, kan du ta kontakt med fastlegen din.


Tips til å forebygge dårlig ånde:

Om morgenen bør man spise en god frokost, og deretter pusse tennene og tungen godt. I gropene i tungen skjuler det seg ofte mange bakterier som kan lage dårlig lukt. Puss derfor også tungen godt. Du kan godt bruke den vanlige tannkosten din til dette.

Sukkerfri tyggegummi eller pastiller øker spyttproduksjonen i munnen, og det vil kunne hjelpe mot dårlig ånde. Sukkerfri tyggegummi er fint for tenner og tannkjøtt i normalt bruk. Om man tygger unormalt mye, kan man slite tannemaljen og bli veldig øm i tyggemusklene. Det selges Zinktabletter på apoteket, som kan ha noe effekt mot dårlig ånde.
- Tanntråd hver kveld er viktig. Det er som regel mellom tennene disse illeluktende bakteriene ligger.
- Spis regelmessig i løpet av dagen. Småspising er imidlertid ikke bra for tennene.
- Røyking og snusing gir veldig dårlig ånde.
- Sulting eller tøff slanking kan gi dårlig ånde.
- Dårlig funksjon i lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret, kan føre til at innhold fra mage-tarmkanalen kommer opp i spiserøret når man ligger flatt. Dette gir dårlig ånde.
Sykdommer som diabetes (sukkersyke), nyresvikt og leversvikt er sjeldne årsaker til dårlig ånde.


Hvis det er lenge siden man var hos tannlegen, kan det være lurt med en sjekk. Tannlegen kan finne eventuelle sykdommer i munnhulen. Både tannkjøttsbetennelse, hull i tennene og tannråte kan lage vond lukt. Hvis tannlegen ikke finner noen forklaring på dårlig ånde, kan man oppsøke lege for å utelukke tilstander utenfor munnhulen.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse