Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 år som har hatt mensen i ca 2 år. I det siste har det kommet lys og mørkebrun utflod. I tillegg lukter det surt. Er dette normalt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år og har hatt mensen i ca 2 år. I det siste har det kommet lyse og mørkebrunt utflod. I tillegg lukter det surt. Er dette normalt? Er veldig bekymret over dette. Plis svar. -Hilsen bekymret 13 åring-

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Å ha utflod er en naturlig del av det å være kvinne. I løpet av puberteten vil jenter oppleve at de får mer utflod. De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang, kanskje ett til to år før. Jenter merker det som mer fuktighet i trusa og det oppleves som litt slimete og det kan også stivne litt og henge fast i kjønnshår og truse. Utflod er til for å holde skjeden glatt og frisk. Normal utflod er fra klar eller melkehvit til litt svakt gulhvit eller eggehviteaktig. Utflod har en svak lukt, kanskje litt syrlig. Litt lukt vil det være, men lukten er vanligvis ikke stram eller vond hvis alt er i orden. Konsistensen er glatt og våt, eller litt mer seig og klebrig.
Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Mensen lukter noe annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller litt søtt. Blod som blir liggende lenge vil lukte mer.

Det lyse blodet som kommer er ferskt blod. Det brune er blod som kan ha ligget litt i skjeden og levret seg før det kommer ut. Syrlig lukt er heller ikke uvanlig. Synes det du forteller høres helt normalt ut. Mensblod og lukt av mens kan variere en god del. Det er viktig å skifte bind regelmessig. Da vil det lukte mindre. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med underlivsvask morgen og kveld. Evt. kan du bruke en våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tampong.

 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet


Quiz: Hva vet du om søvn?

Hvordan virker koffein i kaffe, brus og energidrikker på søvnen?