Hopp til hovedinnholdet

Dette startet i 5. klasse da den aller mest fantastiske bestevenninnen min hadde prøvd på selvmord. Litt etterpå døde hun i en ulykke. Jeg gråter hver kveld.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Dette startet i 5. klasse da den aller mest fantastiske bestevenninnen min hadde prøvd på selvmord.Jeg var på overnatting hos henne og heldigvis merket jeg jeg det og fikk stoppet. En mnd senere havnet hun i en ulykke hvor hun døde. Etter det har det vært mye krangling, drama, drikking og en smule hasj i gjengen vår, Jeg er ei jente på 15 som for mange virker så uskyldig og søt, men det de ikke vet er at jeg er deprimert, noe jeg vært i 5 år nå. Jeg drikker store mengder alkohol og har prøvd hasj opptil flere ganger. Jeg gråter hver kveld, morgen, i skolelunjen og flere ganger midt på dagen. For et år siden døde en annen nær venninne av meg på grunn av kreft. Men likevel er det bestevenninnen min som henger igjen. Jeg forstår ikke hvorfor hun prøvde på selvmord. Hun var flink på skolen, hadde det bra hjemme, mange venner, følte ikke kroppspress og hadde det vært noe ... Ville hun sagt det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hvordan ditt tap av dine beste venner påvirker deg og som gjør at du føler deg trist og også frustrert!

Du har vært deprimert i fem år sier du og røyker nå  en del hasj og drikker alkohol for å døyve de vonde følelsene du bærer på.

Det er helt normalt å kjenne på tristhet og savn når man mister noen man står nær. Hvis jeg forstår deg riktig så har du kanskje ikke fått bearbeidet sorgen din tilstrekkelig og da kan det over tid føre til depresjon og rusmidler kan være en flukt fra vonde følelser.

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med psykolog slik at du får snakket om og bearbeidet det du bærer på!

Du er ung og livet er foran deg. Ikke gi opp! Det går an å få det bedre!

Sorg er vondt og det er helt vanlig at man kan trenge hjelp til å snakke om den!

Det å være nær noen som forsøker på - eller dør av selvmord gjør dessverre at de som sitter igjen blir sittende med mye skyldfølelse fordi man lurer på om det er noen signaler man burde ha fanget opp.

Den som velger selvmord har det vondt inni seg og der og da så virker det som om det ikke finnes andre løsninger på det som er vanskelig!

Det kan være mange årsaker til dette - kanskje noen føler at de er en belastning eller at de ikke vil være til bry. Det kan også være at de vanskelige følelsene er uoversiktlige og at det er av den grunn vanskelig å be om hjelp.

Det er ikke din skyld og du har helt sikkert vært en god venn!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Snakk gjerne med helsesøster på skolen din og du kan få henvisning til psykolog fra fastlegen din.

Det hjelper å snakke om det som er vondt. Da føler man seg ikke så alene!

Ikke gi opp!

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvorfor drikker man?

Alkohol

Mange lærer tidlig virkningene og farene med alkohol gjennom egne og andres erfaringer. Likevel velger mange å innta alkohol. Hvorfor?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise