Hopp til hovedinnholdet

Jeg spiller fotball og vil ikke at kroppen min skal blir ødelagt med rusmidler. Men er egentlig alkohol noe farlig, liksom? Skjer det noe med personen senere i livet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er gutt på 17 år og har aldri drikki alkohol,snusa eller noe rusmiddel. Har bare prøvd røyk når jeg var mindre og det var fordi jeg var dum og ville prøve det. Har bare tatt noen veldig få trekk og nå holder jeg på med Ingen rusmidler. Jeg spiller fotball og vil ikke at kroppen min skal blir ødelagt med rusmidler. Men er egentlig alkohol noe farlig,liksom skjer det noe med personen senere i livet? Har sett mange som drikker og de er like friske. Gjør røyk noe med kroppen uten om at lungene blir svarte. Har egentlig ikke tenkt å starte med noe sånt og det er bare få i Norge som ikke gjør noen rusmidler. Syns dere det er bra at jeg ikke gjør noe sånt? Burde jeg ikke starte heller?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det enkleste svaret på spørsmålet ditt - om du bør stare med røyk og alkohol - er at nei, det bør du ikke. Ikke start med det for da unngår du alle skader og problemer som kan oppstå som følge av det. Men, klokt nok tenker du også på hvorfor du skal velge å ikke gjøre det. Og du har jo også sett at det nødvendigvis ikke er så skadelig for alle.

Alkohol er det mest brukte rusmidlet i Norge og forskning viser at litt alkohol ikke er skadelig for voksne mennesker. Større mengder alkohol kan gi helseskader, skape avhengighet og være farlig. Forskning har også vist at de som trener mye presterer dårligere når de har drukket alkohol. Så idrett og alkohol er ikke veldig forenelig. Du kan lese mer om det i denne artikkelen fra HelseNorge og i vedlagte artikkel om alkohol og prestasjoner. 

Når det gjelder tobakk og sigarettrøyking er det ikke bare svarte lunger man kan få, det er også en rekke helseskader en kan pådra seg. Som alkohol reduserer det prestasjonene og er ikke forenlig med gode idrettsprestasjoner. I et tidligere spørsmål på Ung har de svart utfyllende på Hvilke skader en kan få ved å bruke tobakk?, som du kanskje vil ha nytte av å lese.
Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer

Alkohol påvirker treningen din

Sliten etter trening (colourbox.com)

Er du ute etter gode treningsresultater, uansett mål, bør du unngå å drikke mye alkohol.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol