Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk satt inn en p-stav utenom mensen for to uker siden og hadde ubeskyttet sex i kveld. Hvor stor sannsynlighet er det for graviditet? Er det normalt med uregelmessige blødninger etter innsettelse av p-stav?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, flere spm: - for to uker siden fikk jeg satt inn en pstav utenom min egen mensensyklus, og ikveld hadde j ubeskytta sex m kjæresten - r det en stor sannsynlighet for at jeg kunne ha blitt gravid? - jeg blør en liten del etter ubeskytta samleie - er det noe galt? - jeg har hatt en uventet blødning etter jeg satt inn p-stav, så hvis uregelmessige blødninger kommer støtt og stadig - bør jeg vente i 3 mnd før jeg evt tar ut prevensjonet? - etter innsetting av p-stav fikk jeg en mens som varte i sju dager. I etterkant var det ingen rein utlod som kom fram, men heller en brun utflod. Dette har aldri skjedd med meg før, så jeg lurer på om det er noe p-staven gjør? - etter ubeskytta samleie rumler det i magen min, og jeg har en del luft i magen. Er det normalt? Tusen takk! :))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Hvis man setter inn p-stav innen femte dag i menssyklusen er man beskyttet fra første dag. Hvis du begynner etter dette må du bruke kondom de sju første dagene. To uker etter innsettelse er du trygg. P-stav er et av de sikreste prevensjonsmidlene. 

Den vanligste bivirkningen ved p-stav er endret blødningsmønster. De første tre månedene er det vanlig med uregelmessige blødninger, men det er også mange som ikke har noen blødninger. Senere vil noen ha blødninger som minner om menstruasjon. Andre kan få uregelmessige blødninger som kan komme ofte eller sjelden, men blødningsmengden er alltid mindre enn ved vanlig menstruasjon. Blodtilblandet utflod er heller ikke uvanlig. Det er også vanlig at blødningene forsvinner helt og noen kan gå flere år uten blødninger.

Du bør se det an tre til seks måneder før du vurderer om p-stav passer for deg.

Rumling og luft i magen kan skyldes ulike ting, mest sannsynlig noe du har spist. Det er ikke vanlig bivirkning fra p-stav. P-stav inneholder hormonet gestagen og kan gi bivirkninger, som ved andre typer hormonell prevensjon. Det er veldig lite hormoner i p-staven og det er derfor ikke så mange som opplever noen bivirkninger. Disse er også helt ufarlige og går ofte over innen de tre første månedene. Noen kan kjenne staven rett under huden, men den gjør ikke vondt.

Bivirkninger du kan oppleve er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, hudforandringer, psykiske bivirkninger og tap av sexlyst.

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon