Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med å få motivasjon til å trene og spise sunt. Jeg trenger virkelig hjelp!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med selvtilliten min fordi jeg er "lubben", altså jeg har valker på magen. Jeg veier ca 65 kg og er 1.58 cm høy. Spørsmålet mitt er hvordan jeg kan trene for å få tynn mage, og hvordan jeg skal få motivasjon til å trene hver dag. Jeg trenger også motivasjon til å unngå å spise godteri/usunn mat og brus i ukedagene. Jeg sliter VELDIG med å få motivasjon til å trene og spise sunt, men hvis jeg klarer å bli tynn kommer jeg til å få bedre selvtillit, jeg trenger virkelig hjelp! Takk for svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du skriver inn til ung.no for å få råd om hvordan spise sunnere og komme i bedre form. Det sier meg at du er motivert til å endre på livsstilen din slik at du blir sunnere. Selv om du selv ikke føler at du er motivert er dette første steget til å trene mer å spise sunt.

Det er ikke sikkert at du trenger å endre på så mye. Noen endrer drastisk på kostholdet, mens andre tar det litt om litt. Du må selv kjenne etter hva som blir riktigst for deg.

Du bør også bestemme deg for du kun unner deg en dag med godteri i uken, og da skal du ikke overdrive. I starten vil et sikkert være vanskelig, men etter en uke eller to vil sukkeravhengigheten din bli mindre. Kutt også ut light brus ol. Selv om det ikke er sukker i det kan det gi større søttrang enn om man ikke drikker det. 

Du bør ikke tenke slanking, men heller livsstilsendring. Med livsstilsendring mener jeg at det du gjør er noe som bør vare livet ut. De som går raskt ned i vekt av en slankekur går gjerne raskt opp i vekt igjen. Det er fordi en ikke har etablert gode vaner som varer over tid. Tenk igjennom hvilke vaner du har som kan være lett å gjøre noe med. Start gjerne ikke med det vanskeligste med en gang. Hva med å starte å være aktiv? Finn en aktivitet du trives med, for dette er noe du skal holde på med i lang tid.

Man bør være aktiv en time om dagen. Man trenger ikke å være sammenhengende aktiv, men du kan godt gå en raskt tur hver dag. Hvis du liker det kan du etterhvert begynne å jogge. NTNU har laget et godt treningsprogram der en kommer i bedre form på 7 uker. Jeg anbefaler deg å se om det kan være noe for deg.

Det viktigste er at du gjør noe du trives med. Husk at dette er noe du skal gjøre helst over år, så da er det viktig at du trives med aktiviteten du holder på med. Få med deg en venn, da er det lettere å motivere seg for å trene. Du bør bli sliten 2-4 ganger i uka. Det vil si at du blir svett og øker pulsen din mer enn bare å gå en liten tur.

Gå trapper framfor heis eller rulletrapp, gå til venner, fritidsaktiviteter, skole eller på butikken. All aktivitet hjelper, så vær aktiv så mye som mulig.

Når det er sagt er det mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

 

Jeg legger ved to lenker som jeg vil anbefale deg å lese. Den ene handler om selvtillit og selvfølelse, mens den andre handler om sunn og riktig mat. 

Noen ganger må en bare starte til tross for at en ikke er så motivert. Når du ser resultatene kan det hende at du blir mer motivert. 

Lykke til med treninga!

Vennlig hilsen helsesøster 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett