Hopp til hovedinnholdet

jeg er ei 16 år gammel jente som må begynne med prevensjon. Jeg har lenge slitt med kviser, så jeg har gått på antibiotika i flere måneder nå. Endelig har jeg sluttet og er nesten kvisefri. Jeg ønsker ikke å bruke hormonell prevensjon pga. jeg er redd for å få kviser. Jeg har tenkt på kobberspiral, men er så usikker siden jeg er 16 år og blør en del under mens.  Har noe uregelmessig menstruasjon. Er det mange 16 åringer som bruker spiral? jeg er så redd for å bli steril eller få infeksjoner osv. Jeg er så usikker på om det er sunt for en 16 åring med spiral!    

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei 16 år gammel jente som må begynne med prevensjon. Jeg har lenge slitt med kviser, så jeg har gått på antibiotika i flere måneder nå. Endelig har jeg sluttet og er nesten kvisefri. Jeg ønsker ikke å bruke hormonell prevensjon pga. jeg er redd for å få kviser. Jeg har tenkt på kobberspiral, men er så usikker siden jeg er 16 år og blør en del under mens, men har nesten ingen smerter. I det siste har jeg også hatt sykt uregelmessig mensen, jeg fikk ikke mensen helt før to uker etter jeg egentlig skulle hatt det, og når jeg var ferdig med det, så fikk jeg helt vanlig mensen 1 uke etter dette og blødde mye også. Er det mange 16 åringer som bruker spiral? jeg er så redd for å bli steril eller få infeksjoner osv.. + at bestemoren min prøvde kobberspiral en gang, hun ble innlagt på sykehus for hun holdte på å blød ihjel... Jeg er så usikker på om det er sunt for en 16 åring med spiral.....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Enig at det kan være greit å prøve annen prevensjon uten hormoner for å unngå kviser.  De fleste 16 -åringer velger nok andre prevensjonsmetoder, men det er ingenting i veien for å velge spiral. Kobberspiral gir ingen hormonbivirkninger eller økt risiko for alvorlige bivirkninger. Metoden har få kontraindikasjoner og god beskyttelse mot graviditet. Den er langtidsvirkende og man unngår brukerfeil. En del kvinner opplever økt blødningsmengde og forverring av menssmerter. Det er ingen nedre aldersgrense for innsetting av kobberspiral. En vanlig myte er at unge kvinner som ikke har vært gravide ikke kan starte med spiral. Hovedårsaken er at en har antatt at unge kvinner har en kraftig forhøyet risiko for utstøting. Erfaringer fra Sex og samfunn er at utstøting skjer relativt sjelden (1-2%), også hos kvinner som ikke har vært gravid, noe som gjelder de fleste spiralbrukerne på Sex og samfunn. Det er heller ikke vesentlig større fare for å kunne få infeksjoner når man bruker kopperspiral.

Hormonspiral kan og være alternativet siden den inneholder ganske lite hormoner (tilsvarende om man tar en minipille i uken).

Diane  er en p-pille som motvirker kviser og brukes til å behandle kviser med. Denne kunne også være et alternativ for deg som trenger både middel mot kviser og prevensjon!Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om idrett og trening?

Hvor gammmel må du være for å prøve å dykke med tank under vann