Hopp til hovedinnholdet

For ca. 5 uker siden spontanaborterte jeg. Ble anbefalt å ta jerntabletter, men glemt det. Kostholdet mitt er heller ikke så sunt.  Den siste uken har jeg begynt med å ha en del håravfall. Jeg lurer om årsaken kan være at jeg har vært gravid? Jeg trenger  tips og  råd om hva jeg kan gjøre. Kan det hjelpe å få i seg masse jern og vitaminer? Hvor lang tid tar det før dette normaliserer seg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! For ca 5 uker siden hadde jeg en spontanabort. Fikk beskjed om å ta jerntabletter, noe jeg glemte. Jeg spiser ikke så sunt, så skal legge om kostholdet mitt for å få i meg alt jeg trenger. For den siste uken har jeg begynt å røyte en del hårstrå. Da jeg har dusjet kan jeg dra ut hårstrå i tuppene. Jeg bare lurer, kan det være i forbindelse med at jeg jeg var gravid? Vet jeg mangler en del jern etter aborten, så skal prøve å få i meg det. Men gruer meg til å dusje å gre håret, fordi jeg kan Dra ut masse hårstrå i tuppene . Så trenger tips å råd om hva jeg kan gjøre. Og hva det eventuelt kan komme av? Kan det hjelpe å få i seg masse jern og vitaminer? Hvor lang tid tar det før det virker ca?

 

Svar
Hei!

De to vanligste typene hårtap hos kvinner er androgenetisk arvelig hårtap (alopecia androgenetica) og synkronisert hårtap. Synkronisert hårtap eller røyting starter to-tre måneder etter en episode med feber, operasjon, blodgivning, stans i p-piller, fødsel eller annet, og er forbigående. (www.klikk.no/helse/velvare/egenpleie/derfor-royter-kvinner-2469035)
Det frustrerende er at  hårtapet først begynner når stresset har roet seg, Det er ikke rart du blir frustrert.

Ditt hårtap er mest sannsynlig utløst av graviditeten. Ingen bekymring. Dette ordner seg nå relativt snart og alt blir som normalt igjen.

Jernmangel kan også vær en  komponent i ditt håravfall. Så anbefaler å spise jern og ta vitaminer en periode for at dette skal normaliser seg. Et bedre kosthold vil også hjelpe godt! Prognosene er heldigvis gode. Hårveksten normaliserer seg etter tre–seks måneder. En del kvinner med langvarige problemer opplever at hårveksten bedres av Priorin, tabletter de får kjøpt i helsekostforretninger

Om ikke problemet løser seg bør du oppsøke lege for en sjekk og evt. behandling.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om dine forbrukerrettigheter?

Hvem bør du først snakke med om det er feil på en vare?