Hopp til hovedinnholdet

Etter jeg satt inn spiral har jeg fått helt enorme mensensmerter og lang mens 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg satt inn hormon spiral i midten av februar (Jaydess). Vanligvis har jeg tre dager mensen, med litt smerter den første dagen. Etter jeg satt inn spiralen har jeg fått helt enorme mensensmerter, og min mens varer i 1,5 uke. Jeg har så vonde smerter at jeg legger meg ned og nesten gråter. Har aldri opplevd noe så vondt. Jeg har også fortsatt kraftig nedsatt sex-lyst. Er dette normalt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Du må snakke med helsepersonellet som satte inn spiralen. 
 
"Hormonspiral kan gi endret blødningsmønster. Du kan miste blødninger helt, blø regelmessig eller få uregelmessige blødninger."
 
Vanligvis reduseres blødningene når man setter inn hormonspiral. 
 
De skriver videre:
"Siden spiralen inneholder hormonet gestagen kan den allikevel gi bivirkninger slik som andre typer hormonell prevensjon. Disse bivirkningene er helt ufarlige og går ofte over etter tre måneder. Bivirkninger man kan oppleve er hodepine, ømme bryster, tørrhet i slimhinnen i skjeden, psykiske bivirkninger og nedsatt sexlyst."
 
Mengden hormoner som frigjøres tilsvarer 1 gestagenpille per uke. Det er svært liten hormonpåvirkning og bivirkninger går vanligvis over etter omlag 3 måneder. Du er snart på tre måneders datoen. Kanskje kan du holde ut et par tre uker til for å se om bivirkningene reduseres? Snakk med helsepersonell om dette.  

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon