Hopp til hovedinnholdet

Øm kul på kjønnsleppen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg oppdaget plutselig at jeg hadde en stor kul/klump på den ene kjønnsleppen som liksom stikker litt ut.. og den er utrolig øm,og vond å ta på.. Je synes det lignet litt på en kvise så jeg prøvde og klemme på den og da kom det blod og litt sånn olje aktig stoff ut.. men jeg stoppet etterhvert og klemme for det gjorde utrolig vondt.. og nå er den bare blitt værre.. jeg er utrolig nysjerrig på hva dette kan være.. håper veldig gjerne på at dere kan svare på dette så raskt som mulig er ganske bekymret for om det er noe alvorlig!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Du beskriver en smertefull, kviselignende kul på den ene kjønnsleppen. Jeg kan ikke stille noen diagnose over nettet, men det høres typisk ut som en betent hårsekk eller kjertel (talgkjertler eller bartholins kjertel). Felles for alle disse tilstandene er at de som regel ikke er farlige, men plagsomme og smertefulle. Oftest går de over av seg selv, enten ved at de skrumper inn eller at det oppstår en åpning slik at innholdet får tømt seg. I noen tilfeller kan de vokse seg større slik man må få hjelp (av lege) til å lage et lite hull så den får tømt seg for puss.
 
Dersom du ikke merker bedring i løpet av en ukes tid kan det være greit å få en lege til å se på det. 
 
Her er en oversiktsartikkel over mulige årsaker, tips til hva man kan gjøre selv og når man bør oppsøke lege:
 
 
God bedring!
 
 
 Vennlig hilsen legen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse