Hopp til hovedinnholdet

Følelsene er i kaos, dårlig forhold til mat og dårlig samvittighet

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, j13 snart 14 her. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Alle følelsene mine er i ett fullstendig kaos, jeg tenker veldig mye, gruer meg til det meste, er rett og slett sliten av alt og klarer ikke å snakke med noe /dele det jeg tenker. forholdet mitt til mat er ikke så bra og jeg må kaste nesten hver gang jeg spiser, klarer ikke tanken på å ha så mye mat og så mange kcal i meg. Det startet så uskyldig med at jeg gulpet opp litt når jeg følte at jeg hadde spist aaaalt for mye, men nå her dette tatt helt kontrollen på alt jeg foretar meg. Jeg tenker på mat, kcal og trening samt at jeg er sliten nesten hele tiden. Dette er jo plagsomt i seg selv, men det verste er kanskje den dårlige smvittigheten dette gir meg ovenfor mamma og pappa... De fortjener så mye bedre. Jeg har som en konsekvens av mitt forhold til mat gått ned i vekt, endel faktisk. Mamma og pappa har nå begynt å legge merke til dette og bekymrer seg. Jeg er livredd for at de skal finne ut hva jeg holder på med, men vil slutte

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du tar ansvar for deg selv ved å søke informasjon. Når jeg leser det du skriver tenker jeg at du tar mye ansvar for deg selv og din egen situasjon. Du er god nok som du er og foreldrene dine har ansvar for deg frem til du er 18 år. Det betyr at du skal få den støtte, omsorgen og hjelpen du trenger hjemme.

Hvis du har et greit forhold til foreldrene dine, så synes jeg du skal ta sjansen på å si til foreldrene dine at du har det vanskelig. Be dem hjelpe deg å bestille en time hos helsesøster eller fastlegen din. Det kan være en god start. Helsesøster kan veie deg og se på din vekstkurve fra du var liten. Så kan du få informasjon om hva slags hjelp som finnes og hva som kan være god hjelp for deg.

Kanskje alt det vanskelige handler om noe annet enn mat og kroppen din? Kanskje du prøver å ta kontroll over dine vanskelige tanker og følelser ved å ikke få i deg nok mat? Kanskje dette handler om at du har kommet inn i et negativt tankemønster om deg selv? Eller kanskje det handler om tidligere vonde opplevelser, vennskap, skole, familien din osv.

Hjelp kan handle om at andre gjør noe for deg, og at du får hjelp til å tenke på en anen måte om deg selv, kroppen din og situasjonen din? Se gjerne vedlagte artikler hvis du vil lese mer om de temaene du tar opp. Kanskje du finner noen tips der som passer for deg?.

Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser