Hopp til hovedinnholdet

 Kul på kjønnsleppe. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har siden påskeferien hatt en klump på venstre kjønnsleppe. Jeg fikk denne på gran canaria der det var ganske varmt og fuktig (vet ikke om det har noen sammenheng). den har hovnet opp men har "hovnet ned" og er "normal" igjen. Jeg har gjort noe reesarge og fant ut at det kunne være bartholincyste, noe det ikke er fordi kulen sitter langt fremme på kjønnsleppen. Kulen er fortsatt der etter over 1 måned. Den klør noen ganger, men utover det er den ikke plagsom. Hvis jeg presser på den kommer det littegranne puss ut, ikke noe mer. Det gjør for vondt til å stikke hull i den. Jeg ønsker ikke å si det til foreldrene mine i og med at det er veldig kleint. Vet du hva dette kan være, og hva skal jeg gjøre med den?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har hatt en kul på en kjønnsleppen i over en måned.  Det er riktig at slike kuler kan være Bartolini-cyster.  Men disse skal helst, som du skriver, sitte mer bak, og litt i "dybden". Så det passer ikke helt til det du beskriver, og Bartolini-cyster er mer vanlig hos eldre kvinner.

Det er mer sannsynlig at dette er en talgcyste, en betent hårsekk, eller en cyste av et annet slag.  I underlivet har vi alle mange, små kjertler, og noen ganger blir disse tilstoppet og innkapslet. Da kan det danne seg cyster med innhold i. 

Slike små betente cyster, kan gå tilbake av seg selv. Men dersom de blir svært store, betente, eller varer lenge, bør man gjøre noe med det.

Du kan prøve først med en salve som heter Bacimycin. Den er få kjøpt reseptfritt på apotek (spør på apoteket, og følg alltid pakningsvedlegget).  Du kan prøve dette i en-to uker. 

 Hvis ikke dette virker bør du gå til lege.  Det er mange som kvier seg for å ta opp intime spørsmål med legen. Men leger er veldig vant til slike spørsmål, og for dem er det ikke noe flaut. Leger er profesjonelle og har taushetsplikt. De forteller det ikke videre til foreldrene.  Du kan gå til fastlegen, eller til lege ved helsestasjon for ungdom. 

 Samtidig kan det kanskje være greit å fortelle dette til moren din. Det er ganske vanlig med små problemer i underlivet. Så sjansen er stor for at din mor har opplevd noe lignende. Det vil sikkert vite dette, så de kan hjelpe deg hvis de kan. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk