Hopp til hovedinnholdet

Er det vanlig å miste jomfrudommen når man er 13-14 år?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg elsker siden din, du har mange gode råd og er veldig hjelpsom.. Jeg lurer på om det er vanlig å miste jomfrudommen når man er 13-14 år? Og hvis jeg skulle være så uheldig å bli gravid, Hva slags grunner må jeg ha for at mamma og pappa ikke trenger å vite det, hvis jeg tar abort? forresten hvor kan man få tak i gratis kondomer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du er glad i ung.no og at du får hjelp med mange spørsmål du lurer på.


Debutalder for både gutter og jenter har holdt seg ganske stabil gjennom ganske mange år. Det er ca. 17 år for jenter og 17,9 år for gutter. Det betyr at noen debuterer før denne alderen, og noen etter. Det er ikke så mange som debuterer når de er 13 år. Jeg vil anbefale deg å vente med å ha sex til du er eldre. 

Seksuell lavalder i Norge er 16 år. Den alderen er satt først og fremst for å beskytte barn og unge fra å bli utnyttet seksuelt av voksne. Og for å beskytte barn og unge fra å ha sex før de er både fysisk og psykisk modne for sex. 

Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er hun under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Det kan være grunner som at det er et veldig dårlig forhold mellom jenta og foreldrene, ulik religion, fare for alvorlige konsekvenser, jenta bor ikke hos foreldrene, og hun vurderes til å være så moden at hun forstår hva et slikt inngrep innebærer.

Her finner du mer utfyllende informasjon om abort.

Vi råder de fleste til å snakke med foreldre, siden dette kan være vanskelig å stå alene med. Selv om foreldre blir forskrekket og kanskje sinte med det samme, vil de fleste støtte barna sine og gi god omsorg i en slik situasjon. 

Jeg vil anbefale deg på det sterkeste å alltid bruke prevensjon hvis du har sex.

Du kan få gratis kondom hos helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller bestille på nett. Jeg har lagt ved en atikkel der du kan bestille gratis kondomer.

Vennlig hilsen helsesøster 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex