Hopp til hovedinnholdet

 Spørsmål om melanin og Melanotan.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! hormonet "Melanotan" ble utviklet på 1980-tallet. Dette er snart 40 år siden. Likevel er det ulovlig i norge grunnet usikkerhet på kort tid- og langstids effekter. Hvor lang tid trenger forskere på å finne ut sånt? Jeg er en kritthvit ginger som ikke har sjangs til å bli annet enn rød på sommeren, jeg har blitt ekstremt solbrent flere ganger som ung, og går aldri en sommer uten å bli rød, selv om jeg smører meg så godt jeg kan omtrent. Jeg føler meg veldig usikker i egen kropp og får stadig kommentarer på hvor hvit jeg ser ut, og jeg har sluttet å bade med venner om sommeren nettopp pga dette. Mtp mine episoder med solbrenthet tidligere, har en ganske økt risiko for å utvikle kreft i fremtiden. Jeg føler at det nesten er uetisk å gjøre så treg forskning på hormonet med tanke på alle som meg som er veldig utsatt for dødelig hudkreft. Det er gått 37 år, og vi har enda ikke oppdaget noen farlige symptomer ved produktet, er det ikke på tide å lovliggjøre det snart?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I huden har vi melanocytter, som lager melanin.  Alle mennesker har cirka like mange melanocytter. Men det er forskjeller i mengden melanin som melanocyttene lager. Mørkhudede lager mer melanin. Dette er genetisk bestemt.

Det er ikke godt for meg å svare på hvorfor en ikke har utviklet Melanotan eller andre lignende stoffer.  Det ligger ofte patenter og økonomi bak slike vurderinger, som legemiddelindustrien tar. Det kan hende at dette er et altfor lite "problem" eller inntjening, for at legemiddelindustrien skal ta tak i det.  

Det kan også sammenheng med at det er finnes beskyttelse av annen art; solkremer og andre måter å beskytte huden på. 

Men jeg er enig at det kan være frustrerende for dem det gjelder, som sliter med lys hud, solbrenthet, solutslett osv, og selvfølgelig er det alvorlig for dem som har kreft eller økt kreftrisiko! 

 Det er sant at solbrenthet i ung alder kan øke kreftfaren. Men det er ikke gitt at dette har skjedd hos deg! 

Jeg vil fraråde folk å bruke melatonan eller andre stoff man kan få illegalt på nettet. Det er forsket for lite på dette. Og for mange såkalte "naturlige" produkter som er utviklet fra kroppens egne hormoner, har en funnet økt risiko for kreft og andre alvorlige sykdommer.

Det er leit at du skal føle deg så usikker angående kroppen. Det er enda verre dersom du får kommentarer for dette. Vi ser alle ulike ut, og det mest vanlige, er jo faktisk at vi som bor i Norge er ganske bleke, spesielt etter vinteren.

Jeg vil oppfordre til å bruke solkrem eller beskytte huden din på annen måte. Så håper jeg du klarer å nyte sommeren med bading og aktiviteter ute, allikevel.

Kanskje kan du tenke ut noen "slagkraftige punch-lines" å slå tilbake til deg som du skulle få kommentarer.  Heldigvis blir de fleste mennesker voksne etterhvert, og innser at vi alle er så forskjellige, og at det å kommentere andres utseende er ganske umodent uansett.

 Jeg ønsker deg en god sommer! 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Melanotan - "Barbiedopet"

Sprøyte

Melanotan sprøytes inn i kroppen for å gjøre deg brun uten sol. Stoffet kalles "Barbiedopet", og kan ha farlige bivirkninger.

Les mer

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår