Hopp til hovedinnholdet

Vekt og høyde

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 12 år. Jeg hater kroppen min.... Jeg er sånn ca 1.60 høy og veier 80kg...Alle i klassen min er kjempetynne og skryter kjempemye av det... Jeg vet ikke hva jeg skal gørr... jeg har prøvd å gå ned i vekt kjempemange ganger har du noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du veier 80 kilo og er ca 160 cm høy. Da er du dessverre overvektig og det er fint at du ønsker å gjøre noe med det.

Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost og vær i aktivitet flere dager i uken. Prøv å spise mindre mengde mat og slutt med mat som inneholder mye sukker og fett.

Det du kan gjøre er å gå innom helsesøster på skolen din og høre med henne/han hvordan du ligger an i vekt i forhold til din lengde. Så kan du få se hva som er gjennomsnittvekt på din alder og høre med henne hva du bør passe på og hva du evt. bør gjøre for å ta best mulig vare på deg selv og kroppen din i årene som kommer når du går gjennom resten av puberteten.

Hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Mengden du spiser påvirker vekten din

Hamburger (colurbox.com)

Størrelsen på brusflaska, potetgullposen eller hamburgeren har stor betydning for om du får i deg for mye kalorier eller ikke. Får du for mye kalorier daglig, vil du legge på deg.

Les mer

Hvordan få kontroll over vekten?

Badevekt, ung.no

Å få kontroll over vekten handler ikke bare om å gå ned noen kilo på en måned, det handler også om å bli værende på den nye vekten. Se her hvordan du kan klare det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse