Hopp til hovedinnholdet

Har satt inn spiral og leste i bruksanvisningen at den kunne stikke hull i livmorveggen og komme ut av livmorhalsen. Vil jeg kjenne dette? Hvor snart kan jeg finne ut av blødningssyklus?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har nettopp fått satt i spiral, og leste "bruksanvisningen" som følget med i pakken. Der sto det at spiralen kunne stikke hull på livmorvegg samt komme delvis ut av livmorhals. Hvordan skjer dette? Vil jeg kjenne dette garantert, tenker mest på å falle ut da den ikke beskytter mot graviditet. Hvor lenge etter den er satt i kan jeg finne utav blødningssyklus og mengde? De første to ukene blødde jeg endel, men så to uker uten noe før jeg nå blør igjen. Hilsen R

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år!

Spiral et er godt prevensjonsvalg for unge jenter og anbefales til dels fremfor p-piller. Det er trygt og beskytter godt imot graviditet og man slipper å huske å ta pille daglig.

Det er fint å lese bruksanvisningen og sett seg inn i ting som kan skje. Som regel går det helt fint og uten problemer for de aller fleste.

Man regner at 5-10% kan oppleve utstøting av spiralen. Dette skjer som regel i løpet av de første månedene etter innsetting, og det kan skje uten at kvinnen oppdager det. Delvis utstøting, som at den blir liggende i livmorhalsen, vil som regel gi blødninger og smerter.

Om spiralen skulle lage hull i livmorveggen ville du helt klart merke at noe var galt. Det ville nok medføre smerter. Hvordan det skjer, kan jeg ikke gi deg noe klart svar på.

Du kan selv følge litt med og kjenne etter med et par fingre inni skjeden. Om du kjenner tråden henger ut, og du ikke merker noen symptomer, så er den nok på rett plass.

Småblødninger er vanlige de første månedene. Etter hvert blir blødningene færre, og allerede i løpet av første året, utvikler 20% amenore ( ingen blødning). Av de som fortsatt får litt blødninger, får de fleste betydelig redusert blødningsmengde.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon