Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg holder på å få en spiseforstyrrelse.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg holder på å få en spiseforstyrrelse. Jeg teller kaloriene i alt jeg spiser og jeg spiser ikke mer enn 500-600 om dagen. Spiser jeg mer prøver jeg å stikke en finger ned i halsen (men jeg får det aldri til). Jeg føler meg feit, selvom jeg har gått ned 10 kg siden jul.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no. Det håper jeg betyr at du er bekymret for din situasjon og ønsker en endring. For du bør ikke fortsette slik du gjør nå, og det er vel kanskje det du forstår?

Spiseforstyrrelse er det når en er overopptatt av mat, kropp og vekt. Og slik du beskriver din situasjon, er du nok på en farlig vei til å bli det. Overgangen fra en uskyldig slankekur til en spiseforstyrrelse er ofte glidende og nesten umerkelige, før en plutselig oppdager at en ikke har det så bra.

For spiseforstyrrelse er en veldig alvorlig lidelse som kan stjele mange år av ens liv i tillegg til at livskvaliteten hos de som rammes kan være veldig dårlig.Derfor er det veldig viktig å få hjelp tidligst mulig, før vanskene er blitt alt for alvorlige.

Mange klarer å komme seg ut av spiseforstyrrelsen ved egen hjelp. Og vi har laget en artikkel om dette som jeg anbefaler deg å lese. Men mange trenger hjelp for å bli frisk. Og det er god hjelp å få, men det krever at du også ønsker det samme.

Ta derfor en prat med foreldrene dine og fortell hva som skjer med deg. Bestill så en time hos fastlegen din. Her kan du få hjelp til å bli henvist til riktig hjelpetjeneste i ditt distrikt. 

Jeg anbefaler deg også å sjekke ut denne nettsiden: nettros.no

Og ta gjerne en prat med helsesøster på skolen ved skolestart. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom i ditt distrikt. Helsesøster der vil også ha oversikt over de tilbud som finnes.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. I denne artikkelen finner du noen svar som er til hjelp.

Les mer

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse