Hopp til hovedinnholdet

 Vondt i leddene etter å ha drukket alkohol. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Hver gang jeg våkner etter at jeg har drukket, har jeg veldig vonde ledd. Spesielt håndledd, fingerledd og albuene. Av og til knær også. Jeg har leddgikt - kan det ha noe med saken å gjøre? Har hørt at det også kan være urinsyregikt. Kan dette kureres og evt hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Man kan få urinsyregikt-anfall av alkohol. Alkohol, og spesielt øl, inneholder stoffer som kan gi mye urinsyre. For mye urinsyre kan gi anfall dersom man er predisponert/genetisk tilbøyelig for dét. Men dette vil nok helst gjelde for de som har urinsyregikt (som er en enzym"feil"). Har kan urinsyregikt, finnes det medisiner mot dette. Men det beste er nok å unngå alkohol, hvis man har urinsyregikt og reagerer på det.

Men det kan være andre årsaker til at man får vondt i leddene etter alkohol også. Ofte "tar man seg jo mer ut" når man drikker. Man kan danse, springe, og generelt bevege seg mer enn hva man ellers ville ha gjort (og å merke det). Da kan man bli ganske sliten dagen etterpå. Siden du har leddgikt, er du kanskje mer tilbøyelig til å få vondt i leddene ved lite belastning( (Det finnes jo så ulike grader av leddgikt, og jeg vet ikke hvilken grad du har).

Alkohol kan også påvirke mange medisiner. Om dette er noe du bør være bevisst på, og sjekke ut (les pakningsvedlegget eventuelle medisiner du tar). 

Man forbruker også mye energi på å drikke og å fordøye alkohol. Kanskje kan man merke denne slitenheten som vondt i leddene. Dette kan virke inn - de med leddgikt kan bli mer slitne enn andre (ved lik aktivitet).

Ellers kan alkohol både utløse og dempe betennelsesdempende stoffer i kroppen. Noe som igjen kan påvirke betennelsen ved din leddgikt. Men dette er vledog komplisert og individuelt hvordan det virker inn, så det er vanskelig for meg å si noe konkret om for ditt tilfelle.

Men dersom du får vondt i leddene etter å ha drukket alkohol, vil jeg egentlig fraråde deg å drikke. Det er jo en 18-årsgrense i Norge for å drikke alkohol. 

 Er dette veldig påfallende for deg, kan du jo spørre legen din om det. Leger har taushetsplikt og er profesjonelle. 

 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fakta
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fakta