Hopp til hovedinnholdet

Er det noe jeg kan gjøre for å "stramme fitta" mi litt slik at jeg blir trangere?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Dette er egentlig veldig flaut, men jeg er veldig "stor" nedentil. Og når jeg har sex og blir kåt blir jeg svært våt også. Dette er noe som gjør at sexen for partneren ikke føles like godt da jeg er veldig vid nedentil og i tillegg veldig våt. Det jeg lurer på er om det er noe jeg kan gjøre for å "stramme fitta" mi litt slik at jeg blir trangere? Og er det noe jeg kan gjøre for å bli mindre våt? Dette øedelgger veldig for meg, selvtilliten min og sexlivet mitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Skjeden er et kjempe elastisk organ, både i bredden og lengden. Mange tenker på skjeden som et "rør" som er så og så langt og bred, men det stemmer ikke. Til vanlig er skjeden et sammenklappet organ der slimhinnen ligger i folder mot hverandre. Når ei jente blir seksuelt opphisset vil elastisiteten sørge for at skjeden utvider seg det som trengs for at det som føres inn skal få plass. Det betyr at den tilpasser seg og får god passform uansett om penis er liten eller stor. Og jo mer opphisset du er, jo mer våt, myk og elastisk vil skjeden bli.

Siden skjeden er elastisk, vil den også trekke seg sammen etter samleiet. Det kan ta noen timer, men den går relativt fort tilbake til sin opprinnelige form. Du trenger derfor ikke være bekymret for at du skal bli varig vid i skjeden av å ha samleie.

Det eneste som kan utvides - for så å være permanent utvidet, er skjedekransen (jomfruhinna) som er en slimhinnefold et par cm inn i skjeden og markere overgangen mellom skjedeåpningen og resten av skjeden. Denne kan være stram, og bli utvidet ved de(t) første samleie(ne), og vil ikke bli like stram igjen. 

Om du føler at muskulaturen er slapp ved at du føler deg veldig vid, kan du med hell trene dem. Bekkenbunnsmusklene kan du trene helt gratis og uten for mye strev. Det finnes gode beskrivelser av hvordan dette skal gjøres på nettet, men kort fortalt består treningen av å knipe sammen endetarms-og skjedeåpning uten bruk av rumpe- og lårmuskler. Kjenn at området mellom skjede og endetarm trekker seg litt inn i kroppen. Du kan også legge et par fingre på det samme stedet, perineum (mellomkjøttet), og kjenne at det løftes litt vekk fra fingrene dine når du bruker bekkenbunnen riktig. Setemusklene skal være avslappet. Begynn med å holde i 3 sekunder, slipp like lenge og gjenta 10 ganger. Om du får gjort dette ett par ganger om dagen, vil det gi effekt. Fordelen med slik trening er at den kan gjøres når som helst og hvor som helst. I løpet av et par uker øker du gradvis holdetiden til 6 sekunder og tar i maksimalt uten å holde pusten eller bruke mange andre muskler. Du kan også trene når du tisser ved å stoppe urinstrålen noen sekunder. 

Har du god kontakt med disse musklene, kan du bruke dem under samleiet og stramme muskulaturen slik at det føles trangere. 

Du kan også benytte stillinger der du har beina samlet og partner har beina på utsiden av deg. Da vil skjeden automatisk bli trangere og du kan i tillegg stramme med lårmuskler. 

Når det gjelder våtheten, er det ikke så veldig mye å gjøre for å hindre dette. Et tips kan være å ha papir eller et håndkle tilgjengelig slik at du kan tørke av litt innimellom. 

Håper tipsene kan være til hjelp. Lykke til

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vulva og vagina

Jentekropp (colourbox.com)

Noen har store kjønnslepper, andre har små. Noen har kanskje ulikt fra den ene siden til den andre. Og når de små er større enn de store, eller de indre vises utenpå de ytre – da må det vel være noe galt?

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex