Hopp til hovedinnholdet

Jeg er jente på 14 og gravid.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er jente på 14 og gravid. Jeg har tatt graviditetstest som viste gravid 1-2 uker. Jeg og kjæresten min har bestemt oss for at abort er det beste men vi vet ikke hvordan vi skal gjøre det. Foreldrene våres vet ikke noe og vi vil helst ungå at de får vite noe. Jeg har lest mye om abort og trodde det var lett å ta det hjemme uten hjelp fra lege, men det er tydeligvis mye blod og styr. Derfor vil jeg ikke ta abort hjemme for da kommer mamma til å merke det. Jeg vil heller ikke gå til legen for da får vel også mamma vite om det... hva skal vi gjøre? Kjæresten min er 16 og jeg er 14, vi hadde sex før han ble 16 og det var da jeg ble gravid(altså før han ble 16) kan det skje noe med tanke på at han er 16 nå etter vi hadde sex og jeg er 14? (vi begge ville ha sex og vi har også hatt det flere ganger) hva skjer om vi går til lege?Hva kan skje om vi beholder barnet? (vi er fortsatt litt usikkere men mest sikker på at abort er best men ingen av oss vil "drepe" fosteret.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til ung.no

Du forteller at du er 14 år og blitt gravid med kjæresten din som er 16 år. Dere vil helst ikke at foreldrene deres skal få vite noe.

Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon for dere og tenker at det er viktig at dere får hjelp til å finne ut hva og hvordan dere skal finne ut av dette. Det er som regel et sjokk å oppdage at man er gravid i så ung alder som du er. Ofte trenger man litt tid for å "fordøye det" og etter noen dager er det lettere å forsone seg med at situasjonen er som den er. Du sier at du ikke ønsker å involvere foreldrene dine i dette. Min erfaring er at selv om man ikke tror det så er foreldre som regel til stor støtte i slike situasjoner. Det kan hende de blir litt i sjokk med en gang og noen kan reagere litt sterkt - men de vil også lande bare de får litt tid på seg. Jeg vil derfor absolutt anbefale dere å fortelle det hjemme - hvis dere er to er det kanskje lettere?

Du sier at dere ikke vil involvere lege - det må dere uansett (men ikke nødvendigvis fastlegen). Dere kan ta kontakt med helsestasjon for ungdom. Der vil dere få hjelp og veiledning. Det er både helsesøster og lege tilstede. Hvis du er mellom 12 og 16 år og har blitt gravid og ønsker abort, vil legen gjøre en vurdering av om foreldrene dine skal få vite om det eller ikke. 

Dere kan også ta kontakt med Amathea hvis dere trenger noen voksne med kunnskap om dette å prate med. De vil også kunne gi dere konkret hjelp og fortelle dere hva som skjer hvis dere velger å beholde barnet. 
Både jenter og gutter kan ta kontakt med Amathea. 

Amathea er en rådgivningstjeneste for de som er uplanlagt gravide. På nettsidene finner dere faktainformasjon, og dere kan lese om andres erfaringer. Vil dere snakke med noen - ring 815 32 005 alle virkedager mellom 08.00 – 20.00.

Du sier at dere har bestemt dere for at abort er det beste alternativet. 

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er hun under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Det kan være grunner som at det er et veldig dårlig forhold mellom jenta og foreldrene, ulik religion, fare for alvorlige konsekvenser, jenta bor ikke hos foreldrene, og hun vurderes til å være så moden at hun forstår hva et slikt inngrep innebærer.

Her finner du mer utfyllende informasjon om abort.

Abort er gratis, det gjelder også om man oppsøker lege for å prate om det på forhånd.

Til slutt lurer du på om noen vil kunne straffe dere siden dere har hatt sex.   Jeg ville ikke tenkt noe på det - det skal mye til for at et slikt forhold skulle blitt anmeldt. Det er ikke ulovlig å ha sex når begge er under seksuell lavalder. Selv om kjæresten din nå har fylt 16 år er det lite sannsynlig at det vil få noen konsekvenser. 

Jeg legger ved noen artikler dere kan lese for mer informasjon.

Håper svaret er til hjelp for dere - lykke til.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet