Hopp til hovedinnholdet

Jeg hadde samleie uten kondom dagen etter at jeg var ferdig med klamydiabehandling. Er klamydiabehandlingen da ødelagt? 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har avsluttet en klamydiakur nå nettopp. Tok siste tabletten i går morges. Jeg hadde så sex uten kondom dagen etter. Men jeg avbrøt ganske kjapt siden jeg hadde hørt at man måtte vente 2 uker etter endt kur. Kan dette ha gjort at jeg har smittet den andre personen? Jeg var også i et badeland som var utendørs og smøret meg ikke med solkrem. Da jeg kom hjem kom det en veldig stikkende følelse i armene og fjeset spesielt. Denne følelsen er enda ikke forsvunnet. Har det ødelagt virkningen på kuren? Går den følelsen over? Fra en bekymret 19 år gammel jente :/

 

Svar
Hei jente 19 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no

I anbefalingen til Sex & Samfunn sin metodebok står det følgende om klamydiabehandling: "Etter at du starter med tabletter mot klamydia, regnes du fortsatt som smittsom de første dagene. Derfor er det viktig at du bruker kondom hvis du har sex med andre frem til syv dager etter at du tok første tablett."

Siden du hadde samleie uten kondom dagen etter endt kur( 7dg kur?) vil jeg tenke at du ikke var smittebærer under samleie du referer til. Dersom du ønsker å være helt sikker på at du er tilstrekkelig behandlet vil jeg anbefale deg å ta en ny klamydiatest om ca 3 uker. Du kan også be han du hadde sex med om å ta en klamydiatest når det har gått ca 14 dg etter at dere hadde samleie. 

En av bivirkningene ved bruk av Doxycycline antibiotika som brukes ved klamydiabehandling er overfølsomhet i huden ved soling. Det anbefales derfor at man ikke soler seg når man er under behandling. Det kan godt tenkes at stikkingen du opplever i huden kommer som en bivrkning pga klamydiabehandlingen etter at du har oppholdt deg i solen uten solkrem. Dersom denne stikkingen i huden ikke forsvinner i løpet av et par dager vil jeg anbefale deg å oppsøke lege for nærmere undersøkelse. 

Pass på å smøre deg med solfaktor neste gang du går i solen. 

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse