Hopp til hovedinnholdet

Solbrent, blemmer og brannsår på skuldrene

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har verdt på ferie på Mallorca i 2 uker. Etter et par dager kjente jeg at det brant litt på skuldrene. Vi hadde ikke smørt oss dårlig..og pappa hadde lest seg opp, og kjøpt testvinnende solkrem! Etter jeg kjente at det brant tok jeg på meg t-skjorte, den badet jeg med resten av uken....så gikk det over. Og jeg kjente ikke noe brenning eller noe...alt var helt normalt, men dagen før vi reiste begynte det og brenne igjen, men denne gangen gjord jeg ikke noe med det! Når vi kom hjem til Bergen og jeg skulle dusje! Da lå jeg merke til at jeg hadde mange blemmer og brannsår på skuldrene...problemene mine er at og sove er et mareritt og ha bilbelte på er et mareritt! Og for og komme til poenget...Jeg skal på en 9 timers biltur på torsdag....og må finne en måte og kjøle dette ned på! Håper du kan hjelpe meg! Hilsen en solbrent 14 åring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å bli solbrent kan gi skade i huden som du beskriver. Det kan gro mye på noen dager, men noen slike hudskader kan vare opptil 2-3 uker før huden er reparert.

Her er noen råd du kan prøve:

  • Ikke stikk hull på blemmer før de sprekker av seg selv. Det kan gi inngang for bakterier og infeksjon i hudskaden.
  • Paracetamol og Ibux kan gi god smertelindring. Du kan også bruke lokalbedøvende salve som xylocain.
  • Hold såret rent og tildekket. Bruk gjerne en vaselinkompress og annen tørr steril bandasje oppå som ikke fester seg i såret. 

Nedkjøling kan føre til at du skader huden mer. Dekk såret med bandasje og la det være mest mulig i ro. Husk å beskytte huden godt neste gang du skal sole deg. Se solvettregler i vedlagt artikkel.

Lykke til og god bedring.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse