Hopp til hovedinnholdet

Jeg glemte 2 p-piller denne uken, en på torsdag og en på lørdag. Jeg hadde ubeskyttet sex én gang på lørdagen og to ganger på søndagen og han kom inni meg alle gangene.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er nettopp ferdig med første uken på p-pillebrettet mitt for denne måneden. Jeg glemte 2 p-piller denne uken, en på torsdag og en på lørdag. Jeg hadde ubeskyttet sex én gang på lørdagen og to ganger på søndagen og han kom inni meg alle gangene. I dag (tirsdag) så såg jeg at jeg hadde fått noe brunt i trusen. Det lignet egentlig på bæsj og det luktet skikkelig ekkelt, litt som ett sterkt vaskemiddel av noe slag? Vet du hva dette kan være? Har lest om brun utflod i forbindelse med klamydia, bakteriell vaginose/sopp osv. Er også redd for å være gravid så jeg lurte på om jeg kan ta graviditetstest gratis på helsestasjon for ungdom når jeg er 15 år, dersom jeg ikke får mensen når jeg skal? Om jeg er gravid, kan jeg ta abort uten at mamma får vite det siden jeg snart blir 16?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Når du glemmer en p-pille, er du ikke lenger beskyttet mot graviditet. Da må du bruke kondom ved samleie de neste 7 dagene. Siden du ikke har brukt kondom, må du gå på apoteket IDAG og kjøpe nødprevensjon (angrepille)! 

Det finnes en nødprevensjon som kan virke innen 120 timer (eller 5 døgn). Denne heter Ellaone. Dersom det har gått mer enn 48 timer etter det ubeskyttede samleiet, anbefales denne typen nødprevensjon (Overlege Madsen, Legemiddeldirektoratet, juni 2015).

Videre skriver du at du har fått noe brunt i trusen. Dette er en mellomblødning, noe som er normalt ved bruk av p-piller. Grunnen til at det er brunt og lukter, er fordi det er blod som har rukket å koagulere før det kom ut.

Mellomblødninger kan også være tegn på klamydia, men symptomer på klamydia kommer ikke så tidlig etter samleie. Har man ubeskyttet sex med en ny person, må man alltid sjekke seg for kjønnsykdommer, enten man har symptomer eller ikke. Du kan tidligst sjekke deg 2 uker etter at du har hatt ubeskyttet sex.

Graviditetstegn oppstår som regel ca 4-6 uker etter at man har hatt ubeskyttet samleie, eller ca 2-3 uker etter at mensen ikke har kommet som den skal. De vanligste symptomene på graviditet er tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter og dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan man ha når man er i ferd med å få mensen. Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravid.

Graviditetstesten vil kunne vise at man er gravid ca to uker etter at man hadde ubeskyttet samleie, eller dersom en tar testen hvis mensen ikke kommer. Du kan ta graviditetstest på helsestasjon for ungdom når du er 15 år. Det er ingen aldersgrense på det. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Angrepille - på apoteket, butikken og bensinstasjoner

Jente oppgitt (colourbox.com)

Nødprevensjon kan kjøpes på apoteket, men kan også kjøpes i enkelte dagligvarebutikker og bensinstasjoner.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet