Hopp til hovedinnholdet

 Bekymret for klumper i nakken/hodet.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Da jeg la meg i dag kjente jeg at jeg hadde veldig vondt bak hodet, og når jeg kjente der det gjorde vondt fant jeg en klump. Den ligger rett over hårfestet i nakken og har en på hver side. De er vonde å ta på. Den på venstre side kjennes ikke ut som en klump, det gjorde bare vondt å ta der. Men på høre side kjenner jeg en liten klump. Den er ca 0,5 cm bred og rund. Jeg kan ikke flytte på den. I mens jeg drev å "forska" på disse kulene oppdaget jeg enda en kul. Denne var mye større enn de to andre og gjorde ikke vondt før jeg begynte å ta på den. Nå kjennes det litt ut som en kul man får når man skaller eller noe lignende. Den er rett over den lille klumpen på høyre side og er bittelitt større. Under der igjen kjenner jeg enda en "klump" men denne gjorde vondt "på en annerledes måte", var som om det var en blåflekk. Vet du hva dette er? Spurte mamma om de to klumpene på hver side og hun sa det var helt normalt. Hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har funnet flere klumper i nakken/nede og festet. Dette kan ha flere årsaker.

For det første er det vanlig å kjenne på klumper der nakken (som er bløt),  "møter" hodeskallen. Dette er "beinframskudd", altså kuler som naturlig forekommer i skjelettet/hodeskallen.  Hodeskallen er ganske ruglete, og på kanten av hodeskallen er det litt klumper eller slike framspring, fordi musklene skal feste seg der. Disse punktene kan være spesielt ømme hvis man trykker på dem, fordi man er stiv i musklene. Så det kan altså være helt normalt. 


Eller kan man få kuler etter blåmerker, der blodet som samler seg, men etter en kort periode vil danne seg tilbake. Det finnes også talgcyster som man kjenne som kuler. Disse kan vedvare, eller danne seg litt tilbake, men forblir ofte, er ganske vanlig og er normalt. En kan også kjenne små bindevevskuler i hodebunnen, dette er svært vanlig og ikke farlig.

Eller så finnes det en del lymfekjertler i nakken og spesielt bak ørene/på sidene. Dersom man akkurat har vært syk, kan disse hovne opp for så å danne seg tilbake i løpet av noen få uker.

Det er vanskelig for meg å si hva dette er, uten å ha undersøkt deg selv. Dersom du tenker at det kan passe med noe av det jeg har beskrevet ovenfor, kan du ser dette litt an. Men dersom disse kulene ligger litt mer mot nakken, er forskyvelige og ligger mer i huden i nakken, bør du oppsøke fastlegen hvis disse er vedvarer mer enn noen uker. Da kan det være lymfekjertler som bør sjekkes.

Vennlig hilsen legen.

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår