Hopp til hovedinnholdet

Kløe i underlivet? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lest på nettet at kløe i underlivet ikke er normalt, men jeg har hatt det lenge. Jeg tør ikke å gå til doktor. Hva er galt med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no. 

Først vil jeg berolige deg med at det er ganske vanlig at jenter opplever kløe i underlivet en gang i blandt. Det er helt ufarlig.

Du skriver ingenting om utfloden din har endret seg, men det kan godt tenkes at du har en irritasjon i underlivet eller en soppinfeksjon. Slike tilstander kan oppstå dersom man har vasket seg mye med parfymert såpe i underlivet, parfymert vaskemiddel i undertøyet eller at man har gått på antibiotika kur for infeksjon. 

Soppnfeksjonen skyldes oftest sopparten Candida albicans, som kan være normalt til stede i skjedefloraen også. Soppinfeksjoner oppstår oftest hvis likevekten i den vanlige bakteriefloraen forstyrres. Det kan da oppstå kløe, sårhet og svie i hele underlivet. Ofte finner en ingen spesiell utløsende årsak.

Jeg vil anbefale at du prater med moren din, da dette ikke er noe farlig. Da kan hun hjelpe deg å kjøpe salve og stikkpiller på apoteket som gjør at du blir kvitt plagene dine.

Føler du at du ikke kan snakke med moren din, kan du gå til helsesøster eller oppsøke helsestasjon for ungdom der hvor du bor.

Pass på at du ikke vasker deg med sterk såpe. Vask deg gjerne nedentil ved å bruke dusjen mot skrittet, uten såpe. Dette for å ikke ødelegge det naturlige bakterie flora som skal være der. Sov gjerne uten truse noen netter slik at underlivet ditt får lufte seg godt. 

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse