Hopp til hovedinnholdet

Er jeg umoden for alderen? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jenta på 15 som lure på om eg er umoden for alderen. Venninnene mine snakker med mangen gutter og har hatt sex. Mens eg har ikkje hatt sex eller snakker med gutter så masse. Dei vennene mine som ikkje har hatt det snakker om at dei vil bare ha det overstått og vil gjøre det med ein gutt etter å ha bli kjent med han på kort tid. Meg derimot synst sex er spesielt og vil ha det med ein kjæreste etter å ha kjent han lenge. I tillegg så sender dei nudes til guttane dei snakker med. Eg har aldri gjort det og vil ikkje. Vennene mine drikker også veldig ofte. Men etter å ha prøvd det ein gang og å ha fått spysjuko av alkoholet så har eg ikkje klart å drukke igjen. Vennene mine har etter det prøvd å fått meg til å tolerera det igjen med å ha lite alkohol i med masse sukker og sitron, men eg blir kvalm med ein gang eg tar ein liten slurk. Så eg har slutta å prøvd å drikka alkohol...Så derfor føler eg meg litt utanfor og annerledes. Og lurte på om eg er umoden for alderen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Etter å ha lest det du skriver kan jeg berolige deg med at du ikke er umoden for alderen slik som du fremstår gjennom det du skriver. Derimot vil jeg si at du er en reflektert og moden jente som har gode holdninger. 

Det er stor variasjon i når ungdom debuterer seksuelt og når de begynner å drikke alkohol. Vær trygg på at du gjør det som er rett for deg:) Ikke la deg presse til å gjøre noe du ikke ønsker selv eller er følelsesmessig klar for. Les gjerne mer om seksuell debut her.

I Norge har gjennomsnittsalder for seksuell debut lagt ganske stabilt i mange år, henholdsvis på 17 år for jenter og 17,9 år for gutter. Du har ingen hast med å snakke mer med gutter enn du føler er naturlig for deg. Du vil nok forelske deg og finne deg en kjæreste når du er klar for det:)

Gjennomsnitts debutalder for alkohol har også lagt ganske stabilt og er på ca 14,5 år for øl og ca 15 år for vin og brennevin. I rapporten " Rusmidler i 2016" kan du lese mer om dette temaet.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg og at du fortsetter å være deg selv:)

Les gjerne artiklene som ligger under svaret mitt, der kan du få tips du kanskje har nytte av i hverdagen.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om å ikke ha "hatt seg"

Gutt sitter på sengekanten (colourbox.com)

Det å ha sex er et stort tema for alle, og det å ikke ha hatt sex er kanskje et enda større.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Å være den som ikke drikker

Fest (colourbox.com)

Har du bestemt deg for å ikke drikke, men synes det er vanskelig å si det til vennene dine? I denne artikkelen får du tips til å takle drikkepress.

Av: Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp