Hopp til hovedinnholdet

Kan man hoppe over pasuepillene på første brett når en går på p-piller?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp startet på Loette P-piller. Grunnen til det, er hovedsakelig at jeg har hatt mange litt-over-grensen, slitsomme menstruasjoner i noen år, i tillegg til at jeg vil ha mer kontroll. - Jeg har nå tatt ca. 12 piller så langt og lurer på om det er ok å hoppe over den første "mensen"? -- Kan det skape uroligheter og at jeg får de mer uregelmessig? - Og hvis jeg velger å ta sukkerpillene, vil "menstruasjonen" da være like tung som før? - Er p-pille - menstruasjonen tyngre de første månedene? - Og er det mulig å stoppe å ta p-piller på F.eks pille 16 for å ha "menstruasjon" i 7 dager i stedet for å ta alle 21? - Må man ha "mensen" i 7 dager før du tar neste brett? Også 1 ting til, hvor lenge etter siste p-pille (nr.21) vil du mest sannsynlig få "mensen"? Er litt redd for å få veldig svingende og tunge menstruasjoner igjen. (har lest så mye på nettet) Uansett, håper det finnes noen svar på spørsmålene og takk for tips. Tusen takk for svar! <3 Hilsen Jente 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan godt hoppe over pausepillene på første brett om du vil, men det kan føre til litt mellomblødninger. Hvis du velger å ta pausepillene vil menstruasjon din være mindre enn tidligere. Når man går på p-piller blør en mindre enn vanlig. Mange slipper også menssmerter når en går på p-piller. 

Du ta 21 p-piller før du tar en pause på opp til 7 dager. Du kan ikke ta en pause etter 16 dager. Da er ikke neskyttet mot graviditet. 

Det er egentlig ingen grense for hvor lenge du kan utsette blødninger. Før eller siden vil du allikevel begynne å blø selv om du tar hormonpiller kontinuerlig. Noen får blødning etter kun å ha hoppet over de hormonfrie pillene én gang, mens andre kan hoppe over flere ganger før det kommer en blødning.

Hvis du tar hormonpillene kontinuerlig og du begynner å blø, tar du en pause i opptil 7 dager. Pausen kan være kortere; 2-4 dager er ofte nok. I pausen vil du blø litt kraftigere i noen dager. Når du starter med p-piller igjen, vil blødningene stanse. Du kan ta pause uansett hvor du er på brettet, så lenge du har tatt hormonpiller sammenhengende i minst 21 dager før pausen.(sexogsamfunn.no).

Som regel kommer det en blødnig noen dager etter at man har begynt med pausepillene. For noen kommer den etter en til to dager, mens for andre tar det litt lengre tid. Begge deler er like normalt. Det som er viktig er at du starter p p-pillene igjen etter 7 dager uansett om du blør eller ikke.

Du vil ike blø så mye i pauseuken som du ellers har gjort uten p-pillene. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon