Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke slutte å tenke på vekt, mat og kropp

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, I sommer begynnte det og skje noe med meg. Greia er at jeg begynte å tenke mye på det med og være aktiv og det og spise sunt og det var ikke meningen at det skulle bli noe mye ut av det, men det har det blitt.Jeg får dårlig samvittighet vær gang jeg spiser mat og jeg spiser mye mindre enn det andre barn vil si er normalt, har blitt høyere og godt fire kilo ned i vekt. Klarer ikke å slutte å tenke på vekt, mat og kropp.Jeg tenker ikke som før.Jeg blir fortere sliten og humøret går opp og ned.Jeg er 151cm høy og veier 41 kilo.Jeg er normalvektig men jeg veier mindre og mindre for vær dag som går.Jeg veier meg vær gang jeg finner en vekt og er alene.Jeg klarer ikke å si i fra til noen.Jeg klarer ikke å slutte! I dag spiste jeg en skive grovbrød til frokost, en liten pakke joggurt til lunch og bittelitt middag. Å jeg har ingen andre problemer (unntatt at jeg ble mobba på barneskolen) og jeg har alltid vært aktiv og god i skolen,men Det skjedde likevel.Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du søker råd når du opplever at vekt, mat og kropp er vanskelig og tar mye plass i livet ditt nå.

Når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg. Samtidig får jeg inntrykk at du er ei klok jente som ser at du spiser for lite mat og at du veier deg mer enn nødvendig.

Det at du veier mindre og mindre, har svingende humør og blir fort sliten er noe du bør sjekke ut. Du bør be om undersøkelse hos fastlegen din for å sjekke om alt er som det skal være med kroppen din. Du kan også snakke med fastlegen din om hvilken hjelp du kan få for vanskelige tanker og følelser knyttet til mat, vekt og kropp.

Du kan også starte med å snakke med helsesøster. Slanking kan være helsefarlig og forstyrre vekstutviklingen. Det er viktig at du tar godt vare på kroppen din. Du har tatt et viktig skritt nå ved å søke råd om hva du kan gjøre. Det kan være vanskelig å bli frisk fra en alvorlig spiseforstyrrelse. 

Bruk ressursene og dine sterke sider til å hjelpe deg selv. Det at du alltid har vært aktiv og god på skolen er en styrke. Du skriver at du har blitt mobbet på barneskolen. Det er ikke greit. Kanskje det du strever med nå er en reaksjon på mobbingen, og kanskje ikke. Det som har skjedd før trenger ikke være en begrensning for deg.

Snakk med noen som kan hjelpe deg nå. Se også vedlagte artikler.

Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser

Hender knyttet sammen med målebånd (www.colourbox.com)

Kan man bli frisk av spiseforstyrrelse? Når bør man ta kontakt? Hvordan kan man bli frisk og hvem kan hjelpe deg? Denne artikkelen gir deg svar.

Les mer

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser