Hopp til hovedinnholdet

Nå for noen dager siden kom det tilbake, kløen er ikke like ille, men nå svir vaginaen mye mer.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, tidlig på slutten av sommeren kjente jeg at jeg begynte å klø rundt anusen og det var skikkelig irriterende. På sitt verste begynte det nesten å svi litt i vaginaen også. Det varte i litt over en uke også forsvant det bare? Nå for noen dager siden kom det tilbake, kløen er ikke like ille, men nå svir vaginaen mye mer. Jeg sitter med mye ubehag. Avføringen ser normal ut, har hatt sånne hvite ormer i avføringen da jeg var yngre. Jeg opplever ingen blødninger og mensen er sånn den skal. Det kommer gjerne om kvelden 2 timer etter skolen. Kjenner bare litt i noen sekunder på skolen. Hva kan dette være? Tusen takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det kan være ulike årsaker til kløe og svie. Intimbarbering kan gi irritasjon, svie og kløe, sopp i underlivet kan også gi slike symptomer.
Ved sopp er kløe den vanligste plagen, men man få ofte endret utflod som gjerne blir hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

Dersom du barberer underlivet ditt kan det være lurt å gi huden litt ro i en periode fremover, for å se om det kan hjelpe. 
Ved mistanke om sopp kan du enkelte behandle deg med reseptfrie midler fra apoteket. Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden sammen med en krem. Dette får du kjøpt uten resept. Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Det finnes flere merker, f.eks. Canesten eller Pevaryl, og alle virker like bra. I pakken er det en eller tre stikkpiller. Stikkpillene fører du inn i skjeden om kvelden. Kremen skal du smøre på og gni litt inn i huden rundt skjedeåpningen, ytterst i skjeden og området som klør. Bruk kremen morgen og kveld til tuben er tom, eller maks 2 uker. Hvis du skal dusje, må du gjøre det før du smører på krem, så du ikke vasker den bort.

Blir det ikke bedre etter avsluttet behanding, bør du gå til lege på helsestasjon for ungdom å gjøre en sjekk. Da vil legen kunne gi deg råd om behandling og eventuelt ta prøver for å utelukke andre årsaker til symptomene.

Her får du generelle råd som kan hjelpe deg å unngå kløe og svie i underlivet:

  • Ikke overdriv rensligheten, én vask om dagen er nok.
  • Ved dusjing skal vannet renne nedover, bruke ikke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden.
  • Vask uten såpe (gjelder også intimsåpe). Dersom du føler at du må bruke et produkt, bruk parfymefri olje (f. eks. intimolje).
  • Bruk bind, ikke tamponger.
  • Unngå å bruke tettsittende undertøy som g-streng, men bruk heller boksere eller vanlig truse av bomull, i en periode.
  • Undertøyet skal du vaske for seg selv på 60 grader, uten tøymykner eller skyllemiddel. 

 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse