Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et kosttilskudd som heter Skin Care og betakaroten når jeg er gravid?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i første semester. Tidligere har jeg gått på noe som heter Skin Care, som har næringshold: Kollagen : 400mg Vitamin c : 200mg Granateple hvorav; ellagic Acid : 80mg Tomatekstrakt : 60mg hvorav; lycopene : 6mg Sink : 10mg Vitamin A : 600mg Dette er dosen totalt i de to tablettene jeg har tatt. Har sluttet på dette nå pga graviditet, men ser at huden min blir kjempe stygg nå. Kan jeg tryggt ta disse pillene igjen? Har også tatt betakaroten fra "good for me", som jeg også sluttet med, men trenger disse også. Kan jeg trygt ta begge to? Mvh bekymret

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Gratulerer med svangerskapet! 

Den beste måten å få i seg de vitaminene og mineralene du og barnet ditt trenger i svangerskapet er gjennom maten. Noen næringsstoffer er spesielt viktige for deg som er gravid, og det anbefales at gravide tar tilskudd av folat og vitamin D. Andre kosttilskudd kan være nødvendig dersom du utelater viktige matvaregrupper fra kostholdet ditt. På matportalen.no kan du lese anbefalinger og mer om det du bør være spesielt oppmerksom på.

Det ser ut som begge de to produktene inneholder vitamin A, noe gravide ikke skal ha mer av enn 800 mikrogram pr dag, så om de pillene inneholder mer enn det bør du ikke ta dem. 

Det finnes veldig mange naturpreparater og kosttilskudd og jeg har ikke så god kjennskap til de du nevner. Anbefalingene generelt er ganske strenge for gravide når det gjelder kosttilskudd og helsekostpreparater. Nasjonal retningslinje for svangerskapsomsorg anbefaler å bare ta tilskudd som er godkjent for gravide. Der står det at vi mangler dokumentasjon om effekten og tryggheten for de fleste naturlegemidler som er tilgjengelige for gravide. Gravide bør ikke bruke naturlegemidler. 

En hovedregel når det gjelder medikamenter til gravide er at man må vurdere nytteverdien opp mot eventuelle skadelige effekter. Samtidig er det uetisk og teste ut preparater på gravide. Derfor er retningslinjene så strenge. 

Lykke til videre!

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet