Hopp til hovedinnholdet

 Spørsmål om kyssesyken og smittsomhet.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei.Rundt 2mnd siden,var eg på besøk hos en venn.Da jeg var hos hu var hu dårlig,vond hals,feber og hu var slapp.Eg skulle hente vann for hu og meg,da var glasset hennes tomt.Eg fylte opp med vann,og ga det ene til hu og det andre til meg.Da eg kom på at eg hadde drukket av hennes glass,eg hadde klart å bytte om glassene.Eg hadde også spist av isen hennes og på ispinnen.Siden hu var dårlig skulle hu sjekke seg hos legen,uka etter.1uke senere fikk hu påvist kyssesyken.Kan eg ha blitt smittet?Hadde hu det viruset i blodet,som kan ha blitt overført te meg?Fikk eg spyttet hennes i kroppen min,når eg drakk av glaset hennes (som var tomt,når eg fylte på nytt),og spiste av hennes is?Har ikke merket noe enda,har bare vært utmattet noen perioder,var forkjølet,hadde vond hals osv.Men har ikke hatt andre symptomer,eg har bra immunforsvar!Har det noe å si?Burde jeg sjekke meg?Kan jeg få det senere,eller får jeg det ikke siden det har gått så lang tid?Hilsen en bekymret jente

 

Svar
Hei

Mononukleose kalles kyssesyken fordi viruset smitter via kyss (spytt); dele flasker, drikke av samme glass, kysse osv.

Så det kan hende du ble smittet av en venninne, da du delte glass med henne.

Samtidig er kyssesyken svært vanlig å ha hatt. Flertallet (90%!) av voksne har hatt kyssesyken. Dette ser man av blodprøver. Men de fleste vet det selv, fordi slett ikke alle utvikler sykdommen. Da har disse enten ikke utviklet symptomer, eller har forvekslet det med halsbetennelse. 

Så det kan hende du har hatt kyssesyken før (uten å vite om det), eller at du ble smittet av din venninne,  eller at du ikke har fått det. Dette er umulig å vite uten å ta blodprøver av deg. Men det er ikke nødvendig. 

Kyssesyken er nemlig ikke farlig. Kun hvis en blir svært dårlig (dårlig allmenntilstand/svært hoven hals/store indre organ), gjør en noe med det. Ellers venter en til det går over av seg selv. Du kan nok ikke ha fått eller hatt store skader eller plager av kyssesyken uten å ha merket det. 

Så har du ingen store symptomer, eller har dette gått over av seg selv, trenger du ikke gjøre noe med det. I motsatt fall kan en gå til fastlegen.

Her kan du lese mer om kyssesyken.



Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse