Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig at jeg kan være gravid, eller er det helt utelukket?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 19 år. Jeg har hatt p-stav i snart 3 år og har hørt lenge og av mange at jeg burde bytte. Jeg har hatt veldig uregelmessig mensen, noe jeg ikke har hatt tidligere med P-staven. Kan ha mensen opp til flere ganger på en uke, hvor det bare varer 1-3 dager og bare er noen få dråper i løpet av døgnet. Mange har fortalt meg at pga dette burde jeg bytte p-stav og at den ikke lenger er like trygg. Har hatt samleie med en partner til tross for hva folk har sakt, fordi jeg regnet med at den fortsatt var trygg siden det ikke enda har gått 3 år. Men de siste dagene har jeg hatt utrolig stive og vonde brystvorter og hatt veldig humørsvigninger. Jeg vet man kan få symptomer hvis man tenker for mye å at man kan være gravid, men det har ikke vært sånn i denne situasjonen. Først kom alle symptomene, og jeg begynte ikke å tenke på at jeg kunne være gravid før i dag. Håper dere har noen svar til meg. Er det mulig at jeg kan være gravid, eller er det helt utelukket?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
P-staven er den sikreste prevensjonsmetoden på markedet. Produsenten skriver at p-staven skal byttes etter tre år. Men ingen prevensjon er 100 % sikker. 
Du kan snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom eller fastlegen for å få tatt en graviditets test. En slik test er sikker 3 uker det siste ubeskyttede samleiet. I stedet for å vente og være bekymret er det vel bedre å vite sikkert?  Snakk med helsepersonell så snart du kan.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet