Hopp til hovedinnholdet

Har byttet fra p-stav til p-piller, skal jeg begynne med de vanlige pillene eller med "sukker pillene"? og kan man bli gravid av fingring uten sæd?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på to ting: 1. Jeg hadde p-stav, men fikk den tatt ut her om dagen fordi jeg fikk så ofte menstruasjon. Da ble jeg og legen enig om at jeg skulle gå tilbake til p-piller. Hun sa jeg bare skulle begynne på de førsre dag av menstruasjon. Men skal jeg da ta en av de vanlige pillene, eller sukkerpillene (har loette 28). Blir det ikke rot med mensen da? Eller? 2. Er det noen mulighet overhodet, at om kjæresten min har tatt på penisen sin, men det var ikke sæd inni bildet, og så fingret meg, at jeg kan bli gravid? altså han hadde ikke sæd på fingrene men jeg vet jo at man kan bli gravid uten sæd, men er det bare om penisen er inni skjeden? Er livredd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss.

1: Når du nå har fjernet p-staven og skal begynne på p-piller er det vanlig at man begynner med de vanlige i pillene og ikke sukkerpillene. En del kvinner opplever mellom blødninger de 3 første månedene etter oppstart av p-piller. Dette er normalt.

2: Rent teoretisk kan du bli gravid uten at penis er inne i skjeden ved at gutter får utløsning rett utenfor skjedeåpningen og sæden finner veien inn i skjeden, men dette sjelden. Man kan ikke bli gravid uten sæd. Sædceller kan overleve utenfor kroppen i anslagsvis 30-60 minutter og av den grunn kan ikke befruktning via fingre utelukkes.

Hvis du fortsatt er redd for at du er gravid bør du ta en graviditets test. Du kan oppsøke helsestasjonen for ungdom dersom tilbudet finnes der du bor eller ta kontakt med legekontoret for test.

Legger ved en artikkel du kan lese. Artikkelen om "Vanlige bivirkninger av p- piller...." kan du lese på avsnittet om "gestagen og østrogen" som Loette hører under. 

Lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon