Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk blødning under samleie, er det farlig? Har en p-stav. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg hadde sex 3 dager siden, og jeg begynte å blø ganske mye. Det var kun under samleie, og jeg slutta å blø etter, og hadde heller ikke blødd før. Vi trodde først jeg fikk mensen (Jeg har P-stav, så det er jo ikke unormalt at man plutselig får det uventet). Men mengden av det gjør meg litt bekymret? Jeg hørte med venninnen min og det samme hadde skjedd med henne, bare lite og kun etter sex (hun har også P-stav, men tok den inn nyligere enn meg. Hun tok den noen uker siden og jeg tok min i slutten av juli). Burde jeg sjekke meg hos gynekolog? Kan det være noe farlig? Jeg kan kanskje nevne jeg har hatt ganske mye små "blødninger" her og der, det er mest en slags brun utflod med litt hint av rødt. Men ikke noe som gjør at jeg trenger bruke bind eller tampong. Jeg tenkte først det kanskje kom fordi blodet har lugget oppe i kjeden? Og han dro det ut? Siden "brun" utflod kan være gammelt blod.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Blødninger ved samleie kan ha flere årsaker. Små blødninger kan komme av at du har fått en liten rift i slimhinnen i skjeden. Ofte er det da svie etter samleie og man kan se litt blod på papiret, men noen ganger er det bare blod. Dette er ikke farlig. 

Andre årsaker til blødning etter samleie som er vanlig er hormonell prevensjon, særlig de som ikke har østrogen i seg. P-stav er en sånn type prevensjon. Ved slik type prevensjon kan man få en veldig stabil og tynn slimhinne inne i livmoren som ikke blør i det hele tatt, og man har ikke mensen. Det kan også gi en ustabil slimhinne som kan blø mye eller blø litt. De brune småblødningene dine er derfor helt vanlig for p-stav. 

Det er også helt normalt at samleie kan utløse en kraftigere blødning. Mange som bruker slik prevensjon kan få blødninger som varer samme dag eller til dagen etter.

Selv om det er mest sannsynlig helt normalt det du opplever er det viktig at du tar kontakt med lege hvis det skjer flere ganger. Særlig er det viktig hvis du har hatt en ny partner, ikke brukt kondom og kan være smittet med klamydia.

Det er også slik at legen vil sikre at det ikke er endringer på livmorhalsen din som gir slike blødninger.

For unge jenter med p-stav er det stort sett p-staven som gir blødninger du skisserer, men snakk med lege om det fortsetter regelmessig. Hvis det var et engangstilfeller er det ikke noe du trenger å bekymre deg over. Snakk også med lege om du sliter med smerter ved samleie. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon