Hopp til hovedinnholdet

Jeg har aldri brukt tamponger i hele mitt liv og jeg vet dessverre ingenting om det. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, har et spørsmål angående mensen. Jeg har sånn vannaktiviteter på skolen hvor vi skal svømme og sånt en-to gang i uken frem til jul. og mensen blir da et problem for meg. Er litt usikker på hva jeg skal gjøre da. Er det slik at man bruker tamponger da? eller kan jeg ikke svømme? Hørte at man kan gjøre det men er usikker. Jeg har aldri brukt tamponger i hele mitt liv og jeg vet dessverre ingenting om det. er det en måte å stoppe mensen på? Siden jeg liker ikke helt den tampong ideen. Føler det er rart og ubehagelig på å tenke at jeg skal putte eller røre åpningen. Har aldri gjort det før, og jeg tror je ikke vil heller, men jeg vil svømme og vil ikke miste timen på grunn av det. Hva skal jeg gjøre? om det blir tampong, kommer det til å funke? siden jeg er i vannet å sånt, kommer det ikke å renne ut? eller må jeg ha noe annet i tillegg til tampongen? hvilke type? siden det er mange av dem. Håper du kan svare på de

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for spørsmålene dine!
Tampong fungerer utmerket når du skal ha svømming og har mensen. Den fungerer slik at den suger til seg mensblodet, og sitter slik plassert at den hindrer mensblodet i å komme ut av skjeden. 

Det er mange som synes det er ubehagelig å bruke tamponger, og ikke liker ideen om å føre noe inn i skjeden. Men det går som regel bra når man tar seg tid til å bli kjent med underlivet sitt og skjeden. Den beste måten å gjøre det på, er ved å ta på seg selv. 
Bruk et speil til å se hvordan du ser ute nedentil, og ta på kjønnet ditt. 
Går du inn på "Din kropp er skapt til glede" lærer du mer om kroppen din , og også hvordan du kan utforske.

Når du skal begynne å bruke tampong, er det lurt å starte med den minste størrelsen. Tamponger finnes i ulike størrelser, og man må prøve seg frem til hva som passer.
Husk å vaske hendene før og etter du skal ta ut tampongen og sette inn en ny.
Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen.

Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, spenner du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass.

Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny.

Tamponger er kun beregnet på å suge opp menstruasjonsvæske. Ikke bruk tampong mellom hver menstruasjon eller mot utflod, da bruker du truseinnlegg.
Du bør skifte tampong hver 4. time og oftere hvis du blør mye. Du kan bruke tampong om natten, i inntil åtte timer. Bare husk å sette inn en ny tampong før du legger deg og skifte med en gang du våkner om morgenen.. Hvis tampongen er i for lenge, kan det oppstå bakterieinfeksjoner og du bør oppsøke lege med en gang.

Om man bader med tampong, må man bytte tampong med en gang man kommer opp av vannet. I tillegg til å suge opp menstruasjonsveske, vil tampongen også suge opp badevann som kan inneholde bakterier. Om man er mye inn og ut av vannet, bør man bytte tampong en gang i timen. 

Dette kommer helt sikker til å gå bra. Det kan hende du vil slite litt med å få den inn første gang, men du må bare prøve igjen. Det kan hjelpe å smøre litt vaselin på tuppen av tampongen, slik at den glir lettere inn. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Hurra for mensen!

Jente holder seg på magen (colourbox.com)

Har du noen ganger tenkt over de positive sidene ved mensen? Kanskje denne artikkelen vil gi deg et nytt syn på "tante rød".

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse