Hopp til hovedinnholdet

Er litt forvirret om livmortapp. Har dette noe med syklus å gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei dere:) Jeg er litt forvirret om livmortapp,mormunn og sånn.Jeg har trodd at jeg har hatt tappen langt nede for noe har liksom vært i veien i samleie men på GU var alt normalt.Har dette noe med syklus å gjøre? Jeg har aldri før blitt "tatt bakfra" men så lot jeg det skje.Er det sånn at skjeden blir mer åpen,strukket og tilgjengelig da?Det som er rart er at han har veldig mye større penis enn tidl.partnere men nå var det helt uproblematisk.Men penisen hans henger rett nedover i en bue,kan det ha noe å si?Leste et sted at "livmortappen kan bli helt myk og at penis hvis den er ekstra stor kan gli forbi den og komme ekstra dypt i skjeden noe som kan gi sterke orgasmer(mormunn/livmororgasme).Jeg lurer på om det skjedde for det var en helt ny veldig deilig følelse! jeg kjente tydelig at det var bare godt selv når han kom helt inn.Men noen syns det er bare vondt også?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 19 år.

Takk for at du skrev til ung.no

Hvor i skjeden livmoren/livmortappen munner ut, kan være litt forskjellig, men nå vet du at din mormunn/livmortapp ligger fint. Livmortappen flytter seg ikke.

Hvis jenta er ordentlig seksuelt tent, er skjeden våt og utvidet og livmortappen er myk, slik at det er lett for en penis å passere.

Noen opplever det som lettere å få penisen inn bakfra. Hvis penisen er bøyd i en bue nedover når den er stiv, skulle det egentlig være vanskeligere å få den inn bakfra, men dere klarte det tydelig veldig fint, sannsynligvis fordi du var ordentlig seksuelt tent.

Når jenta er tent aktiveres de indre benene av klitoris. Indre del av klitoris består av forlengelsen av klitorishodet, klitorisskaftet, som går videre inn i kroppen i to 8 - 12 cm lange "ben" eller crus, som en Y, og omgir/omslutter skjedeveggen. Se denne tegningen hvordan det ser ut inne i kroppen. De to ”benene” hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. Inni hvert "ben" er det svamplegemer som fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. I området mellom de indre kjønnsleppene, finnes i tillegg to ekstra svamplegemer som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen.

Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, eventuelt også mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden, slik du tydeligvis kjente. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen, mage rumpe, lår etc. Under orgasmen stiger puls og blodtrykk, man puster tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Hvis samleie er vondt er det som oftest fordi jenta ikke er seksuelt tent. Da er skjeden tørr og trang og friksjonen fra penisen lager små rifter og sår som svir og kan blø, nesten som gnagsår. Da er også livmortappen hard, og det er vondt når penisen passerer den.

Vedlagt er noe artikler som forklarer anatomien og seksualfysiologien


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex