Hopp til hovedinnholdet

For trang skjede til å bruke tampong?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er snart 15 og fikk mensen sent i 6 klasse. Jeg bruker bind, men hat veldig lyst til å bruke tampong. Men problemet er at jeg får den ikke inn, jeg har lest mye hvordan, prøvd forskjellige størrelser og typer men det er nesten helt umuligt. Er jeg «for trang» eller noe? Jeg har kjæreste, og jeg føler vi begge er klar for sex snart. Men jeg er redd for å ikke få den inn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at du ønsker å veksle mellom det å bruke bind og tamponger. Det er mange jenter som i starten strever litt med å få tampongen godt på plass, men etter hvert vil dette være en enkel sak for de fleste.

Når du skal sette inn en tampong, er det viktig at du klarer å slappe godt av slik at du ikke strammer musklene rundt skjeden din for mye. Sitt gjerne på huk eller stå med det ene benet for eksempel på do lokket. Det kan være enklere å føre tampongen inn om skjeden er fuktig, du kan gjerne bruke litt vaselin eller glidemiddel. Før så tampongen inn (med tråden hengende ut) så langt du kommer. Når tampongen er skikkelig på plass, skal du ikke kunne kjenne den.

Tamponger kommer i flere størrelser som du alt vet, jeg vil anbefale deg om å starte med den minste. Det er også mulighet å bruke noe som heter Tampax, disse har en innføringshylster som gjør det litt lettere å få tampongen på plass.

Jeg tenker at du rett og slett bare må fortsette å øve på å sette inn tampong, du er ikke for trang da skjeden er veldig elastisk. Men det er som nevnt mye lettere om skjeden er litt fuktig. Dette gjelder også når man har samleie. Det er vondt for jenta å ha samleie om hun ikke er våt i skjeden. Jenta blir våt i skjeden når hun er opphisset og kåt. Så et godt forspill før selve samleiet er alltid å anbefale. 


 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet