Hopp til hovedinnholdet

Jente 16 år! Jeg har siden skolestart hatt en grusom lukt nedentil. Det stinker gammel fisk. Har også slitt med åpne sår i underlivet siden 2014. Det kommer både noe gult fra dem og blod. Det kommer sår cirka hver måned og det blir arr etterpå. ER verre når jeg shaver nedentil. Svetter mye nedentil og har mye utflod. Har aldri hatt sex.

Jente 16 år
 

Spørsmål

I det siste, spesielt etter at skolen startet igjen så har jeg hatt en grusom lukt nedentil. Jeg kjenner det spesielt når jeg skal hjem fra skolen. Det stinker gammelt/fisk eller noe i den duren og jeg føler meg veldig ukomfortabel med dette siden jeg blir flau over det. Jeg har hatt sopp før men jeg tror ikke dette har en sammenheng med det siden det ikke klør eller noe sånn, det lukter bare veldig mye og det er en helt sterk lukt. I tillegg har jeg slitt med sår i underlivet siden 2014 eller noe. Jeg har aldri hatt sex så kjønnssykdom kan jeg med en gang avkrefte. Det er store og åpne sår som det kommer både gult fra og blod i fra også blir sårene til arr etterpå. Hele underlivet mitt er arr nå. Sårene kommer kanskje en gang i måneden men jeg tror de kommer spesielt når jeg shaver nedentil. jeg svetter også veldig mye der nede også har jeg mye utflod.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Den vonde lukten du beskriver, kan minne om Bakteriell vaginose. Det er ikke en smittsom sykdom, men en forstyrrelse i underlivets normalflora.

Bakteriell vaginose er også den vanligste årsaken til unormal utflod.

Ellers er det veldig forskjellig hvor mye utflod den enkelte jente har. Noen har lite, andre har mye og det kan være helt normalt.

Behandlingen består av behandling med tabletter eller med vaginalkrem eller vagitorier (stikkpiller). Man trenger resept fra lege.

Når det gjelder sårene du får og som kommer jevnlig og danner arr, minner det om Herpes. Det smitter vanligvis ved sex. Du sier at du ikke har hatt sex. En mulighet kan være at du kan ha smittet deg selv, dersom du har hatt munnsår (herpes 1) og via fingrene har smittet deg selv ved shaving.

Om det skulle være Herpes, vil behandlingen være tabletter som du får på resept fra lege og evt. smertestillende tabletter ved utbrudd. Grønnsåpebad kan lindre og hindre bakterieinfeksjon

Jeg anbefaler deg å oppsøke Helsestasjon for ungdom eller fastlege for å få tatt prøver og få skrevet ut riktig behandling. Du kan ellers be helsesøster hjelpe deg.

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse