Hopp til hovedinnholdet

Spyr alle første gang de drikker alkohol?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Er det sånn at første gangen man blir full eller drikker alkohol spyr? Læreren min snakket om alkohol med klassen, og sa at vi kom til å spy første gangen vi blir fulle. Hvis man er forsiktig og drikker to cider, kan man vel ikke begynne å spy og bli dårlig av det? Og en annen ting. Ser man om en har blitt litt brisen. Kan man lukte at man har drukket?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke slik at alle spyr første gang de drikker alkohol, men det er nok mange som gjør det. Hvorvidt du spyr eller ikke kommer blant annet an på hvor mye du drikker, drikker du lite er det mindre sjanse for å spy. Alkohol absorberes i magesekken og tarmen, cellene som sitter her irriteres og sender via nervesystemet beskjed til hjernen om at magen inneholder et stoff som er skadelig for kroppen. Dette er den biologiske årsaken til at mange kaster opp av alkohol. Det er jo også slik at alkoholsmaken er ukjent og ganske sterk for en som ikke har smakt det før, så det i seg selv kan gjøre at man brekker seg. 

Du lurer på om andre ser at en er litt brisen. Vi er litt usikre på hva du mener. Men om du mener om man kan se på en annen person at de har drukket, så er svaret ja. Alkoholpåvirkede folk kan bli mer høylytt, ukritisk til det de sier og gjør, de kan få dårlig balanse og også gå utstøtt, for eksempel. Du kan lese mer om hvordan alkohol påvirker kroppen i artiklene nedenfor.

Så lenge det er alkohol i blodet (er påvirket av alkohol), kan det luktes av ånden/pusten at man har drukket. 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol