Hopp til hovedinnholdet

Hei, lurte på hvor lenge man kan gå med å bare drikke vann, altså ikke spise noe i det hele tatt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, lurte på hvor lenge man kan gå med å bare drikke vann, altså ikke spise noe i det hele tatt. Også lurte jeg på om hvor lenge man kan gå uten søvn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for spørsmål.


Jeg håper du spør om dette fordi du er nysgjerrig og ikke fordi du har tanker om å prøve det. Å kun drikke vann og ikke sove er VELDIG skadelig og i verste fall kan man dø. Det er heller ikke mulig å gi deg et eksakt svar på spørsmålene dine - rett og slett fordi man ikke vet.

Man kan klare å holde seg i live ganske lenge uten mat såfremt man har tilgang på vann, men langvarig sult er svært skadelig for kroppen. Det er også risiko for død dersom man over en periode har latt være å innta fast føde og deretter begynner å spise igjen. I tillegg vil man også i løpet av kort tid uten mattilførsel kunne få mangel på viktige vitaminer og mineraler som er livsnødvendige for kroppen.

Akkurat hvor lenge et menneske kan gå uten søvn er vanskelig å svare på vitenskapelig, for det er ikke etisk forsvarlig å gjøre helseskadelige eksperimenter med folk. Et kjent vitenskapelig eksperiment ble gjort på rotter ved University of Chicago i 1989. Dyrene fikk ikke lov til å sove på flere uker. Hver gang de lukket øynene, fikk de elektriske støt, eller de ble vippet over ende. Rottene ble voldsomt stresset og de døde i løpet av to til tre uker.

Søvnen helbreder, forebygger og gjenoppbygger. Når vi er våkne, er organene i kroppen i stor aktivitet og det sliter på dem. Når vi sover, produserer kroppen ulike hormoner som er med på å bygge opp igjen hjernen og kroppen. Søvnen gjør godt for immunforsvaret, den holder blodkarene våre i form og blodtrykket stabilt.

Vi blir sure av å sove for lite, og kan få konsentrasjonsvansker. Søvnen er rett og slett en nødvendig pause.    

Som du sikkert forstår etter å ha lest dette er både mat, drikke og søvn svært viktig for oss menesker (og også dyr).

Jeg håper dette var svar på spørsmålet ditt.                                                                                                    

 

 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse