Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker p-piller, men har ikke fått mensen selv jeg tar sukkerpiller. Kan jeg være gravid? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg bruker Almina p-piller som jeg har gått på i over 4 måneder, og jeg har et spørsmål om situasjonen jeg er i nå. Her er en liten forklaring på hva som har foregått: Juli: Hoppet over sukkerpillene, ingen problemer August: Tok sukkerpillene, blødde en del fra dag 2 og ut uken September: Hadde ubeskyttet samleie, men en dag fikk jeg løs mage under 4t etter at jeg tok pillen. Da kastet jeg brettet jeg var på og begynte på et nytt (altså to piller på en dag, hoppet over sukkerpillene) Oktober: Er på sukkerpillene, dag 3, har enda ikke blødd. Kun hatt bittelitt brun utflod og menssmerter samt ømme pupper. Har alltid tatt pillene på rett måte. To uker etter det ubeskytta samleiet merket jeg litt ubehag nederst i magen og ved eggstokkene, og slet med å gå på do, men ikke noe annet enn det. Merker ikke noe til dette lenger. 1)Kan jeg være gravid? 2)Kan kroppen reagere på at jeg hoppet over sukkerpillene? 3)Kan blødningene på sukkerpillene være forskjellige fra måned til måned?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Når du bruker hormonell p-piller, vokser ikke slimhinnen inne i livmoren på samme måte som når man ikke bruker hormonell prevensjon. Det er denne slimhinnen som utgjør mensen. Derfor blir mensen mindre når man bruker hormonell prevensjon, og noen ganger kommer den ikke i det hele tatt. Det er altså helt normalt om du opplever  at mensen din er annerledes. Blødningen kan være forskjellig fra gang til gang.

Det er ikke farlig å hoppe over sukkerpillene og gå direkte fra brett til brett. Dette kan du gjøre mange måneder etter hverandre uten problemer. Pillene blir bare sikrere om du hopper over sukkerpillene. Etterhvert vil man uansett få en blødning, da kan man hoppe til sukkerpillene, ta de i 7 dager, og så begynne på et nytt brett.

Så lenge du tar p-piller hver dag i minst 21 dager sammenhengende, er du beskyttet mot graviditet. Om du har diare behøver du ikke å kaste resten av pillene, men du bør bruke kondom i 7 dager i tilfelle pillen ikke har blitt tatt ordentlig opp av tarmen. Om du tar to piller på samme dag, må du vente med å ta sukkerpillene til du har tatt piller i 21 dager. 

Jeg kan ikke gi noe svar på om du er gravid eller ikke. Det kan bare en graviditetstest si sikkert.

Graviditetstegn oppstår som regel ca 4-6 uker etter at man har hatt ubeskyttet samleie, eller ca 2-3 uker etter at mensen ikke har kommet som den skal. De vanligste symptomene på graviditet er tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter og dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan man ha når man er i ferd med å få mensen. Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravid.

Graviditetstesten vil kunne vise at man er gravid ca to uker etter at man hadde ubeskyttet samleie, eller dersom en tar testen hvis mensen ikke kommer. Graviditetstesten måler hormoner som kroppen sender ut bare når man er gravid. Det er ingen grunn til å teste seg før det har gått minst to uker etter ubeskyttet sex, for da kan det være at man ikke har nok hormoner i kroppen til at testen er positiv selv om man er gravid. Hvis man ikke har noen helseplager, kan man godt vente å se om mensen kommer før man tester seg.

Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket (og i enkelte dagligvareforretninger) og koster fra kr. 60,- til kr. 200,-. Helsestasjon for ungdom og helsesøstre ved skolene tilbyr gratis testing. Man kan også få tatt gratis graviditetstest hos fastlegen og ved alle Amathea-kontorene i Norge.

Graviditetstesten tas ved å holde testpinnen i urinstrålen mens man tisser. Denne vil vise om det er svangerskapshormoner i urinen. Les nøye på pakken hvordan testen som du har kjøpt skal tas, da det er litt varierende mellom de forskjellige merkene.  En positiv test stemmer nesten alltid, mens en negativ test kan være tatt for tidlig. Hvis man har sterk mistanke om graviditet, kan testen gjentas etter noen uker. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

- Jeg har hatt sex og nå lurer jeg på om jeg kan være gravid

Nervøs jente (colourbox.com)

Jeg er usikker på om jeg kan være gravid eller ikke. Hva kan jeg gjøre for å finne ut av det, og hvem kan hjelpe meg?

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Svar på alle dine spørsmål ved bekymring for graviditet

Jente ligger i senga og er bekymra (colourbox.com)

Lurer du på om du kan ha blitt gravid, hva som skjer når du glemte p-pillen, når du kan få et sikkert svar på en graviditetstest, hva en annerledes blødning betyr eller andre bekymringer om graviditet. Her har vi samlet artikler som kan gi deg svar på det DU lurer på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon