Hopp til hovedinnholdet

Har komplekser med noen svake linjer på sidene av munnen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Har komplekser med noen svake linjer på sidene av munnen. Vet at alle har det men flere av vennene mine har ikke de strekene, men føler at jeg ser så stygg ut. For å være ærlig ødelegger de selvtilitta mi så mye. Hadde slike før men klarte bli kvitt de før de kom tilbake i sommer. Har det noe med søvn og kosthold å gjøre? Hvilke mat kan jeg spise som har mye protein for å prøve bli kvitt de? Tåler ikke laktose, så vet ikke om jeg får i meg alle vitaminene/mineralene ting med laktose har? Liker heller ikke egg og bønner som jeg har hørt er bra. Kanskje jeg overdriver, men jeg er desperat etter å bli kvitt de ettersom jeg føler meg så stygg og ødelegger selvtilitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg synes du er veldig streng med deg selv, og har urimelige krav til hvordan huden din skal være. Rynker og linjer i huden er normalt. Etter hvert som vi blir eldre vil de bli mer tydelige.  Arv kan være en årsak til at noen får linjer og rynker tidlig. Hudtypen vår bestemmes av genene våre.  En lys hud som ikke har lett for å bli brun er mest utsatt for rynkedannelse. For å forebygge runker og linjer i huden kan du gjøre følgende:

  • Beskytte deg mot unødvendig solbelastning av huden ved å bruke høy solfaktor.
  • Ikke røyke. Røyk er en værsting for huden og vil gi rynker i ung alder.
  • Spise sunt og variert.
  • Rense huden daglig. 

Selv om du er laktoseintolerant, så kan du sørge for et kosthold hvor du får i deg det du trenger av vitaminer og andre næringsstoffer som er bra for kroppen og huden din. Frukt og grønnsaker er en god kilde for vitaminer. Du kan også spise kosttilskudd med mulitivitaminer som gir deg det du trenger daglig.

Samtidig vil du ha stor nytte av å jobbe med din egen selvfølelse, og lære deg å akseptere deg selv slik du er. Mange stiller urimelige og strenge krav til seg selv og utseendet sitt, og sliter med negative følelser på grunn av det. Jeg vil anbefale deg å snakke med en du har tillit til om dette, slik at du kan få hjelp til å bli tryggere på deg selv.

Helsesøster er en som kan hjelpe deg både med tips om kosthold, støtte og råd om hvordan du kan få en bedre selvfølelse. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Tips til et balansert kosthold

Jente balanserer et eplet på hodet (colourbox.com)

Du kommer ikke særlig langt med alskens dietter. Disse små justeringene vil hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse