Hopp til hovedinnholdet

  jeg sliter skikkelig med å være oppblåst. Jeg er drikker melk uten laktose, spiser yoghurt uten laktose (eller med veldig lite laktose) osv. Jeg er ikke den minste, men jeg er ikke den største heller. Jeg har litt fett på kroppen, hvis det har noe å si. Etter at jeg har spist - uansett hva, så blir magen min skikkelig stor. SKIKKELIG stor. Jeg ser høygravid ut. Jeg syns det er så flaut at jeg ser større ut enn det jeg egentlig er. Så jeg har noen spørsmål som jeg gjerne vil få svar på. 1) Er det noe jeg burde prøve å holde meg unna? (Matvarer, frukt ++) 2) Er det farlig? 3) Hvorfor blir jeg oppblåst? 4) Kan legen min hjelpe meg med dette?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 og jeg sliter skikkelig med å være oppblåst. Jeg er drikker melk uten laktose, spiser yoghurt uten laktose (eller med veldig lite laktose) osv. Jeg er ikke den minste, men jeg er ikke den største heller. Jeg har litt fett på kroppen, hvis det har noe å si. Etter at jeg har spist - uansett hva, så blir magen min skikkelig stor. SKIKKELIG stor. Jeg ser høygravid ut. Jeg syns det er så flaut at jeg ser større ut enn det jeg egentlig er. Så jeg har noen spørsmål som jeg gjerne vil få svar på. 1) Er det noe jeg burde prøve å holde meg unna? (Matvarer, frukt ++) 2) Er det farlig? 3) Hvorfor blir jeg oppblåst? 4) Kan legen min hjelpe meg med dette? Tusen takk for svar. Hilsen M

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du skriver til oss i ung.no om dette! Og dette er nok en problemstilling dj deler med mange. Du har prøvd laktosefri/laktoseredusert kost uten at det har gjort de helt store endringene. Jeg vil også anbefale deg å se på hva du spiser av hvitt brød/brød og at du bytter ut alt melet med speltmel i en periode for å se om det kan hjelpe. Likedan er det mange andre matvarer som kan gjøre deg oppblåst; løk, hvitløk, noen typer grønnsaker. Og det er slett ikke lett å finne ut av dette. Det er også spesielle dietter som mange prøver som har de samme problemer som deg. Noe av dette er Fodmap ( dette finner du mye om du googler og det finnes egne kokebøker/oppskrifter med Food map).nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/dette-er-fodmap-reduserte-matvarer/

Du må nesten bare prøve deg fram for at du skal kunne finne ut av hva det kan være du reagerer på og hva som kan hjelpe deg. Jeg tenker også at du bør snakke med legen din for å få tatt noen prøver for å utelukke at du ikke kan ha for eksempel cøliaki, irritable colon osv.

Dette er ikke farlig, men jeg har stor forståelse for at det både er irriterende og plagsomt for deg. Håper dette er til nytte for deg!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold