Hopp til hovedinnholdet

Vennene min har lyst til å begynne å drikke. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har vært hjemme i hele helgen, mens vennene mine har vært sammen. Vi blir 16 neste år, og de har begynt å snakke om å begynne å drikke. De har alltid ledd av at de som drikker nå, men nå skal liksom de også begynne. Jeg stresser mye nå, fordi de begynte å snakke om det over sosiale medier. Jeg har ikke lyst til å drikke nå, og jeg er redd mamma og pappa ikke stoler på meg lenger hvis de finner ut av at jeg har vært et sted der vennene mine drikker. Jeg er også redd for at de ikke skal stole på vennene mine heller. Jeg vill heller ikke si at det kommer til å være drikke der, siden de andre ikke kommer til å si det til sine foreldre. Jeg ver ikke om dette er noe du/dere kan hjelpe meg med, men takk hvis dere kan.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er mange som har lyst til å utforske det å drikke når de kommer i den alderen du er nå, men det er absolutt ikke noe du burde gjøre om du ikke føler at du er klar for det eller om du bekymrer deg. Å drikke når du er mindreårig er ikke bare ikke lov, men det kan også være farlig. 


Du sier at du ikke liker at vennene dine pleide å le av de som drikker, men at de nå har lyst til å gjøre det selv. Det forstår jeg, fordi det er jo ganske hyklersk av dem. 

Du sier også at du er bekymret for at foreldrene dine vil slutte å stole på både deg og vennene dine om de/dere begynner å drikke. Dette forstår jeg godt at du kan bekymre deg for. Dette vil jo si at du må lyve til foreldrene dine om du skal drikke eller om du skal beskytte dine venner som drikker, hvilket kan bli vanskelig. 

Det er jo tydelig at du egentlig ikke har noen intensjoner om å drikke, derfor trenger du nok ikke bekymre deg så mye. Kanskje du kan si at du skal et sted med vennene dine- der folk skal drikke- men at du er ærlig og sier at du ikke skal drikke. Da sier du ingenting om vennene dine skal drikke eller ikke, men du er ærlig om at det er drikke der dere skal. Da har de ikke noe annet valg enn å stole på deg, hvilket de burde få til siden du ikke har gjort noe som gjør at de ikke stoler på deg. 

Dette ordner seg nok. Jeg skal legge noen artikler til under, som jeg anbefaler at du leser. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fest, press og grenser - Helsesista svarer

Gul Snapchatlogo med bilde av helsesista

Har du følt deg presset til å drikke selv om du egentlig ikke vil? Eller har du kanskje sendt et bilde til noen, og angret veldig etterpå? Helsesykepleier Tale Maria svarer på innsendte spørsmål til ung.no - på Snapchat!

Les mer

Noen å snakke med om drikkepress

En gjeng som drikker øl (colourbox.com)

Trenger du noen å snakke med om drikkepress? Her finner du en oversikt over hvor du kan få råd.

Les mer

Å være den som ikke drikker

Fest (colourbox.com)

Har du bestemt deg for å ikke drikke, men synes det er vanskelig å si det til vennene dine? I denne artikkelen får du tips til å takle drikkepress.

Av: Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol