Hopp til hovedinnholdet

Jeg har tynn utflod, som om jeg tisser på meg.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tidligere slitt med mye utflod, men brukte da innlegg en periode, og på et eller annet tidspunkt så ble det bedre. Problemet mitt nå er ikke at jeg får utflod I trusa, men i tillegg til det, kommer det væske ut fra skjeden. Noen ganger ser det litt ut som jeg har tisset litt på meg, for å si det slik (men jeg har ikke det). Dette gjør til at jeg bevisst går flere ganger på do, bare for å tørke meg nedentil, slik at det slipper å bli så vått i trusen. Det er ikke samme "væske" som når man blir kåt. Idag opplevde jeg også at når jeg gikk på do på morgenen, så kom det ren væske ut fra skjeden, før jeg begynte å tisse. Jeg har vært i et fast forhold i over ett år, og ingen av oss har noen kjønnssykdommer, så derfor synes jeg dette er så rart. Så oppsummert er altså problemet at i tillegg til en litt tykkere konsistens av utflod (normalt), så kommer denne væsken - og det er det jeg lurer på om dere kanskje har en forklaring på? Er dette bare en variant av utflod?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det du beskriver er utflod, selv om den er annerledes enn det du er vant med fra tidligere. Utflod er en væske som kommer fra skjeden og livmoren, og er med på å rense skjeden ved å fjerne døde celler og bakterier. Utfloden er derfor viktig og gjør miljøet i skjeden optimalt.

Det å ha utflod er et sunnhetstegn, og det at du har utflod betyr at alt fungerer som det skal.

Man skal derfor aldri vaske seg inne i skjeden siden den renser seg selv. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt gulere. Konsistensen kan være alt fra rennende til litt tykkere. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. Før og etter mensen kan den være litt brunaktig.

Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Noen har veldig mye og må ha truseinnlegg, mens andre nesten ikke har noe. Begge deler er normalt så lenge det er slik det alltid har vært hos deg. Konsistensen på utfloden endrer seg også i løpet av menstruasjonssyklusen.

Har man endringer i utflod kan det være tegn på at noe er i ubalanse. Noen slike ubalanser kan komme selv om man har hatt samme partner over tid. Da kan du forsøke med melkesyretabletter som du kjøper på apoteket om du ikke har andre symptomer, slik som ved soppinfeksjoner og bakteriell vaginose (skjedekatarr).

Soppinfeksjon gir ofte kløe og svie samt utflod som er hvit og tykk. Har man soppinfeksjon kan man kjøpe reseptfrie midler på apoteket. Du kan snakke med de som jobber der.

Bakteriell vaginose gjør at utfloden lukter stramt (litt som fisk) og kan øke i mengde. Dette er ikke farlig men kan være ubehagelig, så det er lurt å oppsøke hjelp hvis det ikke går over.  Bakteriell vaginose trenger man ofte medisiner for behandle fra lege eller helsestasjonen for ungdom.

Mitt råd til deg er å gå på apoteket å kjøpe melkesyretabletter for å se om det hjelper og gjenoppretter bakteriefloraen din. Om ikke det hjelper kan du bestille time hos fastlegen din for en sjekk.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager