Hopp til hovedinnholdet

 Gått ufrivillig ned i vekt. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 18 år I det siste har jeg fått kommentarer på vekten min at jeg har gått ned en del, jeg veide 80kg i august og nå veier jeg 68. Jeg har ikke gått ned med vilje og har et relativt usunt kosthold og sitter mye stille, vennene mine ber meg om å spise mer men jeg spiser veldig mye fra før av. Jeg tør ikke dra til legen og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 Du forteller at du i løpet av cirka tre måneder har gått og 12 kg ned i vekt. Du beskriver kostholdet ditt som usunt, og sier at vekttap er ufrivillig. 

Det er riktig at man skal reagere hvis man får et raskt eller ufrivillig vekttap. Dét kan tyde en eller annen form for sykdom. Så jeg vil råde deg til å gå til fastlegen din for å sjekke dette ut. Da vil nok legen foreta en generell sjekk, og kanskje ta noen enkle blodprøver til å begynne med.

Dette rådet gir jeg deg kun for sikkerhets skyld! Fordi vektendring (både opp og ned i vekt), kan oftest forklares over ting vi spiser heller gjør, men som vi ikke er bevisst på. Det kan f eks handle at du har kuttet ut noe godteri du pleide å spise fast, byttet til et sunnere brød, kuttet ut sukkerholdig drikke osv, eller gjort noe annet som du ikke tenker over. Og at slike ting at ført tillat du går ned i vekt.

 Dette er det uansett vanskelig å si noe sikkert om. Så jeg vil råde deg til å gå til fastlegen din for en sjekk. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

- Jeg er usikker på om vekten min er normal?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Jeg føler jeg har en kropp som ser helt annerledes ut enn alle andres, og lurer på om jeg egentlig er normal?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn