Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg spiser alt for mye og jeg føler at jeg aldri blir mett.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hallo, jeg føler jeg spiser alt for mye og jeg føler at jeg aldri blir mett. Jeg kunne spist for alltid, og den følelsen er ikke morsom, spesielt ikke når jeg virkelig ikke er fornøyd med kroppen min. Etter jeg har trent er det forståelig at jeg spiser mye, men det er ekstremt mye. Også jeg har BMI som er 27 (overvekt). Hvordan kan jeg slutte å spise så mye junkfood og bli mer aktiv selv om jeg trener ikke til vanlig. Jeg vil også bli tynnere og sunnere. Hva kan jeg gjøre? Jeg spiser junkfood til frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og jeg vil ikke ha et usunt kosthold til mat. Jeg vil et sunt både kosthold og kroppen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Så flott at du ønsker å gjøre endringer i kosthold og livsstil. Det krever motivasjon og en bevisst innstilling, fordi dette er endringer som ikke bare skal skje for å gå ned i vekt, men også bør følge deg videre i livet.

Et usunt kosthold kan lett endres. Det jeg vil anbefale deg, er at du tar en prat med kyndig helsepersonell om dette, slik at du kan få veiledning. Gjerne helsesøster på skolen din, eller ta kontakt med din fastlege. Eller snakke med helsesøster/ lege på Helsestasjon for ungdom for å få tips.
En kostplan vil hjelpe deg med å se hva du kan eller bør spise. Du kan også få hjelp til å tilrettelegge måltidene i løpet av dagen, slik at du spiser regelmessig, nok og sunt.

Her skal du få noen tips du kan ha nytte av:
Vi anbefaler ikke dietter eller lignende, men at du generelt gjør sunne kostholdsvalg. 

 • Spis 3-4 hovedmåltider, og 1-2 mellommåltider per dag. Hvor mye mat du trenger til hvert måltid, avhenger av hvor mye aktivitet du er i. Regelmessige måltider anbefales uansett, og holder forbrenningen oppe. Når en spiser regelmessig vil det også bidra til at en ikke blir så sulten mellom måltidene. Dette vil igjen bidra til at en spiser passe mye til måltidene, og unngår å overspise.
  • Et mellommåltid er mindre enn et hovedmåltid. Det kan være en rå gulrot, kålrot, et eple, yoghurt/biola med litt grov müsli eller et grovt knekkebrød med pålegg
 • Vann er den beste tørstedrikk
 • En middagsporsjon bør bestå av:
  • 1/3 grønnsaker
  • 1/3 kjøtt/fisk/belgvekster som brønner eller linser
  • 1/3 poteter/ris/pasta (velg helst fullkornsprodukter eller kokt potet)
  • Et eksempel: tomatsaus med karbonadedeig, fullkornspasta og kokte grønnsaker som brokkoli og gulrot.
  • Et annet eksempel: salat av ulike grønnsaker med litt fullkornspasta og tunfisk/kylling/bønner.
  • www.matprat.no har mange sunne og enkle middagstips.

Kostholdet bør være variert, det vil si at det bør inneholde litt av alt, men man bør velge mest:

 • Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst mulig sukker). Brødskalaen kan være et godt hjelpemiddel ved valg av brød, velg helst de som er merket med grovt eller ekstra grovt. Frokostblandingene kan du også lage for å unngå tilsatt sukker. Bruk gjerne havregryn, 4-korn, litt usaltede og urøstede nøtter, rosiner og frø.
 • Magre meieriprodukter (for eksempel skummet melk, ekstra lett melk, lett melk, smøreoster, cottage cheese, magre yoghurter med minst mulig sukker (f.eks. naturell yoghurt, Ja-yoghurt fra Tine eller lett-yoghurter), skyr, kesam, magre guloster) 
 • Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt, egg) 
 • Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, etc) 
 • 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider. På frukt.no finner du mange gode oppskrifter på hvordan du kan tilberede frukt og grønnsaker.
 • Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør. I fet fisk og vegetabilske oljer/nøtter/avocado/oliven er det mye umettet fett. Dette regnes som sunt fett, og det er derfor det anbefales å velge matvarer med disse fettkildene. Det er likevel like mye energi i dette fettet som andre typer fett. Det kan jo være greit å ha i bakhodet i forhold til hvor mye olje som brukes i matlaging eller som dressing. For eksempel anbefales det en neve usaltede nøtter om dagen.
 • Belgvekster: Linser, bønner og erter kan med fordel brukes i middagsretter, lunsjretter og salater. De er rike på fiber og protein. De er også billige.

Så lenge du spiser sunt og variert i ukedagene, kan du fint unne deg noe du liker veldig godt i helgene. Det viktigste er uansett å tenke på mengdene når man spiser usunt. Spiser man bare litt, går det greit fordi det da er plass til mer av den næringsrike maten i magen. Det finnes mange sunne snacks og magrere alternativ enn de klassiske dessertene og godteritypene. Du får også gode kostråd på Matportalen.no.

For at vekten din skal gå ned er det også viktig at du forsøker å være fysisk aktiv. Vekreduksjon går alltid ut på å øke aktivitetsnivået og å redusere kaloriinntaket. Det handler om å endre på vaner og planlegge kostholdet og aktivitetsnivået. Alle kan i utgangspunktet gjøre det, selv om det kan være vanskelig å endre på dårlige vaner som du har hatt i mange år.

Er det noe du liker å gjøre, så kan det være en måte å starte å være mer aktiv på. Eller handler det om å være aktiv der du blir svett og sliten, og som gjerne varer i en time eller mer, og gjentas 4-5 ganger i uken. Det kan være jogging, sykling, svømming, padling, langrenn, rollerblades, fjellturer, aerobic, dansing etc. Start gjerne forsiktig. Det kan være nok med 15 minutter til å begynne med. Deretter øker du både treningslengden, hyppigheten på treningsøktene og intensiteten gradvis.

Liker du ikke å være fysisk aktiv, kan rask gange være et godt alternativ.  Det som er viktig er å komme i gang, og gå til du blir svett og kjenner at pulsen øker. Ha som mål å gå minst 10000 skritt daglig. Det er anbefalingen fra helsemyndighetene. 
Du kan laste ned en app til telefonen. Pedometer app til android, og Stepsapp til apple. Det er en begynnelse, og etter hvert som du føler at formen bedrer seg, og motivasjonen er der, kan du kanskje endre treningsform. Du vil også merke at trening gjør noe med deg som person, og får deg til å føle mer overskudd og glede i hverdagen.

Så handler det om din motivasjon, og hva du ser for deg som mål. Dette er noe du gjør for din egen del. For at du skal få en bedre helse og for å føle deg bedre. Motivasjon er ikke alltid så lett, men det hjelper å snakke med noe, og det hjelper også å ikke være alene om dette.
Har du en god venninne/ venn som også kan trenge å bli mer aktiv, er dette et prosjekt dere kan ha sammen. Oppmuntre hverandre, og ikke tillat unnasluntring. Sett et mål frem i tid, og se på endringene som skjer underveis. En god belønning etter et par måneders slit, kan øke motivasjonen.

Dette får du til dersom du går inn for deg. Men husk at det beste resultatet får du dersom du tar tiden til hjelp, og bruker livsstilsendring som motivasjon for å gå ned i vekt.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening